Реаговање на иницијативу за претварања Спасовданске улице у градско шеталиште и очување могућег језера у општини Источно Ново Сарајево

У поводу иницијатива које су се претходних дана појавиле у јавности, а односе се на могућност претварања Спасовданске улице у градско шеталиште и очување могућег језера у општини Источно Ново Сарајево, користимо прилику да обавјестимо јавност да су Општинска управа општине Источно Ново Сарајево и начелник општине Љубиша Ћосић у претходне четири године прихватали све иницијативе и радили на урабанизовању центра града, али смо га уједно учинили доступним и погодним за рекреацију и одмор свих наших становника кроз различите садржаје као што је градски парк „Гаврило Принцип“, два дјечија игралишта, обданиште, уређење зелених површина, постављање дјечијих справа у свим дијеловима општине, садњу дрвећа и осталог растиња и много другог. Водећи се овим дјеловањем, сматрамо да је свака иницијатива и у будућности добро дошла и може да буде предмет разговора.

С тим у вези, обавјештавамо јавност да ћемо наредних дана позвати представнике Омладинског покрета Источно Ново Сарајево, било да се ради о формалној или неформалној групи наших младих суграђана, како би на званичном састанку разговарали о могућности израде или презентације идејних рјешења предложених пројеката. Могући проблем у овој комуникацији се налази у томе што се Омладински покрет Источно Ново Сарајево до сада није никада појавио ни са једном иницијативом у општини Источно Ново Сарајево, нити је предложио било шта. Међутим, уважавајући напоре младих људи, цијенимо да ће нам се јавити и предложити своје виђење предметних иницијатива. Убјеђени смо да није ријеч ни о каквој предизборној манипулацији грађанима, јер сматрамо да овај вид ентузијазма и воље млафих људи не може бити кориштен у предизборне сврхе.

Како би дали свој допринос реализацији ових идеја, обавјештавамо јавност и истичемо да је постојећим регулационим планом „Центар 1“ Спасовданска улица дефинисана као саобраћајница у центру општине, и представља главну саобраћајницу у урбаном дијелу Источног Новог Сарајева, тако да би сваки корак ка реализацији ове идеје подразумијевао измјену просторно-планских докумената, односно Регулационог плана. Такође, веома је битно истаћи да паралелно са процесом измјене просторно-планских докумената, у реализацију ове идеје треба укључити и становништво, јер постоје опречна мишљења по овом питању која су се већ појављивала код привременог затварања Спасовданске улице у љетном периоду. Такође, у разраду идеје укључићемо и стручна лица, имајући у виду тренутну ситуацију у погледу броја становника који живе у овој улици и могућности њиховог приступа зградама у којима живе. Бројни су изазови који нас чекају приликом разматрања реализације ове идеје. И они свакако не представљају само један цртеж, јер смо слична искуства имали приликом изградње градског парка „Гаврило Принцип“, с обзиром да смо и ту прво морали мијењати регулациони план, јер су наши претходници у општинској управи на данашњој локацији градског парка планирали стамбене зграде.

Када је у питању уређење језера које се налази ван обухвата свих постојећих регулационих планова, општинска управа општине Источно Ново Сарајево треба пажљиво размотрити  и могућности реализације ове идеје и утвдити тачан редослијед рада на терену. Оно што је веома битно је рећи да су представници спортско-риболовног друштва „Жељезница“ већ доставили налаз о исправности воде, а да је у току рад стручних лица на терену који испитују да ли постоји доток воде у наведено језеро. Све су то кораци и изазови за које очекујемо да ћемо их подијелити са нашим грађанмима у наредном периоду. Не само предизборном. Битно је истаћи да у Општинској управи не постоје никакви планови који се односе на стамбену градњу на овом подручју, као и евентуално уништавање овог језера, тако да сматрамо да ће вријеме пред нама и заједнички кораци омогућити да реализујемо овај пројекат.

Општинска управа општине Источно Ново Сарајево ће у наредним данима реализовати конкретније активности на терену којима ћемо показати опредјељеност за реализацију овог пројекта, без потребе да се користи у било какве сврхе, изузев за добробит грађана.

 

С поштовањем,

 

 

                                                                                                            Начелник општине

                                                                                                                 Љубиша Ћосић 

Scroll To Top