На Врацама одата почаст погинулим борцима[:]

Литургијом у Храму Светог Ђорђа, те полагањем цвијећа и служењем парастоса погинулим борцима код Централног крста на војничком гробљу на Врацама, Борачка организација општине Источно Ново Сарајево данас је одала почаст српским борцима који су дали животе за стварање Републике Српске.

Поводом обиљежавања Дана бораца, предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Драгиша Тушевљак рекао је Срни да је на војничком гробљу на Врацама сахрањено 130 српских војника са подручја Источног Новог Сарајева, као и мањи број бораца који су изашли из федералног Сарајева.

Честитајући свим борцима Републике Српске, као и својим саборцима Дан бораца, Тушевљак је подсјетио да ова општинска Борачка организација сваке године у све већем броју посјећује спомен-обиљежје на Врацама гдје одају помен погинулим саборцима.

„Наша Борачка организација броји око 3.000 чланова и свакодневно радимо на побољшању њиховог статуса. У суштини нисмо задовољни свим политикама које су вођене од Дејтона до данас јер није много урађено на запошљавању демобилисаних бораца и дјеце погинулих бораца и ратних војних инвалида, што је горуће питање“, каже Тушевљак.

Он је истакао да су борци задовољни стамбеним збрињавањем породица погинулих и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

Предсједник Одбора породица погинулих бораца општине Источно Ново Сарајево Славица Попић Харт, која је учесник рата, каже да сваким парастосом погинулим борцима поново преживљава погибију свог супруга Боже, као и свих бораца чијим сахранама је присуствовала.

„Мој супруг је био командир чете Трећег батаљона Треће сарајевске бригаде. Погинуо је 1993. године од гранате, након освајања дијела територије на брду Жуч“, рекла је Хартова.

Истичући да је за породице погинулих бораца веома стресно присуствовати оваквим дешавањима, она је нагласила да је, ипак, лијепо што борци нису заборавили српске јунаке чије гробове посјете на овај и још неколико одређених дана у години.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да је ова општина сервис Борачкој организацији јер су људи који су данас посјетили спомен-обиљежје на Врацама учествовали у стварању ове локалне заједнице, као и Републике Српске.

„Ова општина је настала у вријеме ратних дешавања 28. августа 1992. године“, рекао је Ћосић и поручио да никада не смију бити заборављени борци који су дали животе за стварање Српске.

Изражавајући задовољство што је велики број бораца успио да се адаптира након рата, он је рекао да одређен број још није успио да ријеши егзистенцијалне проблеме и настави нормалан живот.

„Борачка организација и општина настоје да са осталим нивоима власти непрестано пружају подршку овој популацији. Остао је веома мали број људи који нису обухваћени програмом стамбеног збрињавања што ћемо ријешити у скоријем периоду“, рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, питање запошљавања демобилисаних бораца и чланова породица погинулих бораца, рјешава се спорадично и неорганизовано. Он је додао да су високообразованој дјеци из породица погинулих бораца помогли да обаве приправнички стаж.

Као знак захвалности свим припадницима Војске Републике Српске и полиције који су у темеље отаџбине уградили животе, цвијеће код Централног крста положила је и делегација Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске – Подружница Источно Сарајево.

Тиме су одали почаст свим погинулим борцима Републике Српске, а посебно саборцима у Источном Новом Сарајеву.

Извор: СРНА[:]

Scroll To Top