Замрзнути студијске програме који нису перспективни[:]

Студијски програми који нису перспективни требало би да буду замрзнути, а да се покрену програми за које постоји потреба на тржишту рада, изјавио је данас ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић.

Грујић је у Источном Сарајеву након сједнице Проширеног колегијума Универзитета, којој су присуствовали и представници локалне и републичке власти, рекао новинарима да су главне теме расправе били структура кадрова и студијски програми, те да су представници општина позвани да би се видјело која су занимања потребна тим локалним заједницама.

„Има студијских програма на које се већ годинама уписује веома мали број студената, па је логичније да се новац који се издваја за такве програме преусмјери за покретање нових и унапређивање већ постојећих програма који имају перспективу. Морамо разговарати са ресорним министарством и Универзитетом у Бањалуци да бисмо видјели који су то студијски програми“, додао је Грујић.

Он је додао да је разговарано и о начину на који би се могли привући студенти да се уписују на факултете Универзитета у Источном Сарајеву, јер је посљедњих година примијетан пад броја студената који се уписују, као и о томе како да се омогући њихово запошљавање послије завршених студија.

Грујић је рекао да је задовољан знањем студената који завршавају факултете на овом универзитету, да о томе говори и чињеница да велики број студената послије завршених основних и мастер студија одлази у иностранство гдје настављају школовање и тамо се запошљавају.

Он је додао да ће и даље бити улагани напори да се квалитет наставе поправља.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић навео је да Завод располаже прецизним падацима када је у питању структура и број незапослених које ће олакшати универзитетима да дефинишу уписну политику.

Декан Економског факултета у Источном Сарајеву Љубиша Владушић рекао је да све анализе показују да постоји примијетан пад броја студената који се уписују на факултете Универзитета у Источном Сарајаву, што ствара обавезу да се покрене процес преструктурисања на Универзитету који ће поправити ниво квалитета знања.

„Прије свега, морамо студенте довести до `модерног знања`, које није само основна едукација, него је то стварање вјештина којима они могу једноставније да сутра кроз привредне и друге институције покажу то своје знање. Достизање таквих стандарда омогућава студентима једну мобилност и конкурентност на тржишту у региону и земљама ЕУ“, нагласио је Владушић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да је чињеница да значајан број студената одлази на студије у Србију и иностранство, али и на приватне факултете, што је утицало на пад броја студената који уписују факултете овог Универзитета.

Он је нагласио да постоје и факултети који су успјели да задрже број студената и квалитет, као што је Медицински факултет у Фочи.

„Управо у квалитету студирања и адекватној понуди на тржишту рада налази се одговор на овај проблем“, рекао је Ћосић.

Он је додао да вјерује да су факултети који се налазе на територији Града Источног Сарајева и даље атрактивни и да ће студенти добити најбоље образовање, а да је на Влади и Универзитету да обезбиједе финансијска средства да квалитет образовања буде што већи.

Извор: СРНА

Фото: ues.rs.ba

17.02.2017.

[:]
Scroll To Top