Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова РС: Све општине морају бити финансијски здраве

Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова РС: Све општине морају бити финансијски здраве

Локалне заједнице у РС морају бити финансијски способне да измирују своје законом дате надлежности, као и да имају способност да реализују капиталне инвестиције, каже предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић, који је недавно именован на ову функцију.

–       Шта ће бити приоритети у раду Савеза општина и градова у наредном периоду?

У веома кратком року урадићемо анализу стања у свим локалним заједницама. Свакако да ћемо поћи од финансијског стања, односно од структуре буџета, евентуалних задужења и сагледавања могућности финансијске одрживости. Тек након анализе ћемо знати који су изазови, задаци и активности пред локалним заједницама у Републици Српској.

–       Које шансе Савез у наредном периоду не смије пропустити?

Морамо имати непрестано отворен дијалог са Владом РС о свим питањима која се тичу наших надлежности, као и оних која су у вези са свакодневним животом наших суграђана. Влада је наш први партнер. Такође, сматрам да морамо ићи у отворене канале комуникације са свим међународним институцијама које имају прилику да помогну општинама и градовима Српске. Не смије бити пропуштених шанси. Ниједан пројекат, јавни позив, шанса за сарадњу са приватним сектором или општином и градом из окружења не смију бити пропуштени. Намјера ми је да Савез општина и градова буде организација која отвара врата за сваку добру иницијативу или конкретан пројекат који помаже најмањој, па до највеће локалне заједнице у РС.

–       У којим сегментима Савез очекује помоћ Владе и других институција РС?

Сарадња општина и градова РС са Владом и њеним институцијама мора бити свакодневица и од тога не смије да се прави представа за јавност. Увјерен сам да у Влади већ препознају све наше проблеме, само морамо убрзати њихову реализацију.

–       На који начин планирате да унаприједите сарадњу са општинама из ФБиХ, али и региона?

Међуентитетско и међународно представљање општина и градова РС спада у три приоритета рада Савеза. Тако је било до сада, а убудуће биће још интензивније. Заинтересовани смо за сарадњу са свим општинама и градовима у окружењу и потрудићемо се да развијемо један модел сарадње општина и градова који се својим различитостима подударају. Ако успијемо овај модел сарадње развити према општинама и градовима из међународног окружења, остварићемо успјех.

Сарадња

–       До сада су Савезом углавном руководили кадрови СДС-а. Да ли се у досадашњем периоду могло урадити више и које су Ваше замјерке на досадашњи рад Савеза?

Руковођење Савезом захтијева политичку неутралност, без обзира на јасно политичко опредјељење предсједника, и ја намјеравам на такав начин да водим Савез. Политика Савеза у наредном периоду ће бити политика сарадње и отворености. Не постоји другачије политичко или било које друго мишљење које нећемо уважити и прихватити, ако је у интересу становника локалних заједница. Према томе, ако је мој претходник, као представник опозиције, имао резерви у односу на сарадњу са Владом РС коју води СНСД, а вјерујем да није, ја желим да имам потпуно отворену и искрену сарадњу са свим локалним заједницама које воде начелници из СДС-а или било које друге партије.

Извор: glassrpske.com

10.04.2017

Scroll To Top