Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић посјетила општину Источно Ново Сарајево

Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић посјетила општину Источно Ново Сарајево

Mинистaр упрaвe и лoкaлнe сaмoупрaвe Рeпубликe Српскe Лejлa Рeшић боравила је данас, 19. априла у радној посјети општини Источно Ново Сарајево, гдје се састала са начелником општине Љубишом Ћосићем и његовим сарадницима.

На састанку одржаном у кабинету начелника било је ријечи о примјени новог Закона о локалној управи и самоуправи, као и о актуелним инфраструктурним пројектима у општини Источно Ново Сарајево.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић је нагласио да је посебан фокус био на питању равноправног статуса запослених у локалној заједници и примјени колективног уговора, али и на међуопштинској сарадњи. Он је истакао да је општина Источно Ново Сарајево од министрице Решић добила подршку за реализацију највећег капиталног инфраструктурног пројекта а то је изградња и реконструкција спортске дворане.

„Ми ових дана завршавамо главни пројекат изградње Градског трга и реконструкцију спортске дворане. У претходном периоду смо добили од једног броја министара, предсједнице Владе и предсједника Републике Српске подршку за реализацију пројекта, која ће се манифестовати кроз финансијске доприносе“, рекао је Ћосић.

Начелник је истакао да је ово је најзначајни капитални пројекат у општини Источно Ново Сарајево, за период 2017-2020 година, поред изградње пословне зоне и још једне централне саобраћајнице.

„Незаобилазно смо разговарали о доношењу потпуно новог закону о Граду Источно Сарајево, цијенећи да смо током примјене актуелног закона имали одређене проблеме у смислу односа општина и Град“, рекао је Ћосић.

Он је додао да је на одржаном састанку разговарано потпуно аполитично јер ово питање мора да се уреди у корист грађана.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић истакла је да је у току израда новог закона о Граду Источно Сарајево, којим ће бити дефинисана питања која оптерећују становнике шест градских општина.

„Проблем су праксе које су преточене у одлуке, нема законског основа него је договорни принцип. Мислим да је дошло вријеме да ствари уредимо на квалитетан начин, законом, као што смо то дефинисали у свим осталим областима“, изјавила је Решићева.

Она сматра да не постоји ниједан разлог да се закон, који је донесен 1996. године и који је и данас на снази, поново не уради.

„Неке ствари се заиста морају прецизирати, почевши од распођеле пореза. Једино тако ћемо имати равномјеран развој свих општина у граду и јасну улогу града над општинама. У свим другим ситуацијама имаћемо одређена самовољна тумачења принципа функционисања града, што је лоше“, каже Решићева.

Као највећи проблем навела је недефинисање вишкова који се појављују у буџету – коме и како они иду.

Решићева каже да то питање треба другачије поставити, уз јасније критеријуме.

„Не можемо дозволити да се на тај начин одређени вишкови, који се заједнички стварају, једнострано распоређују. Желимо здрав систем за цијели град, невезан за појединца, политику и било шта“, нагласила је она.

Говорећи о питању обнове спортске дворане у Источном Сарајеву која се урушила након снијега 2012. године, Решићева је навела да је много лакше објекте изградити, него их реконструисати.

Решићева је најавила свој следећи долазак на ово подручје почетком маја, да би са свим начелницима општина разговарала о проблемима али и да би се отворила прича о новом закону.

19.04.2017

 

 

 

 

 

Scroll To Top