Обиљежен 22. април – Дан несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије

Обиљежен 22. април – Дан несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије

Парастосом српским жртвама са подручја Сарајевско-романијске регије у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату у храму Светог Ђорђа и полагањем цвијећа на Спомен-костурницу у Миљевићима у општини Источно Ново Сарајево у суботу је обиљежен 22. април – Дан несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да је процес тражења несталих дуг и да не смије бити заустављен.

„Без обзира на све, ми немамо право да заборавимо наше нестале. Никад не требамо да престанемо да трагамо за нашим несталим, за истином шта је било са њима, ко су извршиоци, у чије име и зашто су то урадили“, рекао је Ћосић који се обратио у име предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Он је нагласио да процес тражења треба наставити све док други не прихвате чињеницу и истину да су у протеклом рату страдали и убијани и Срби.

„Процес тражења истине шта се десило са њима успорен је само због тога што нам се не дозвољава истина да су наши најмилији убијени само зато што су били Срби и што су у тешком времену остали у Сарајеву“, рекао је Ћосић и додао да је Сарајево највеће српско стратиште у протеклом рату.

Он се нада да ће представници институција Републике Српске на свим нивоима наставити да пружају подршку процесу тражења несталих и на тај начин олакшати тај посао организацијама и институцијама које то чине.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да ова организација трага за још 1.663 нестала лица српске националности, од којих су 663 војника, више од 280 жене и неколико десетина ђеца.

Наводећи да је послије посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата било регистровано 5.506 несталих лица српске националности, Митровић је нагласио да ове бројке говоре о огромним размјерама злочина који је почињен над српским народом у протеклом рату.

Он је указао да се породице несталих боре са различитим опструкцијама у процесу тражења, политизацијом, па чак и комерцијализацијом.

„Многи који одлучују то толеришу, чак из неких разлога и подстичу такво понашање као што су Институт за нестала лица БиХ. Институт је од свог формирања 2008. година идентификовао свега нешто више од 300 Срба“, навео је Митровић и додао да се у Спомен-костурници у Миљевићима налази више од 250 посмртних остатака.

Према његовим ријечима, истовремено је за чување неидентификованих посмртних остатака у Тузли и Високом, односно финансирање комуналних предузећа у тим градовима, потрошено више од седам милиона КМ, а за ексхумације тек два милиона КМ.

„Томе су допринијели и српски представници у Институту“, тврди Митровић.

Предсједник Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милка Кокот рекла је да је 25 година прошло, а и даље нема одговора гдје су посмртни остаци њихових најмилијих.

Она је позвала одговорне да не ћуте о посмртним остацима и злочину, да не манипулишу бројем несталих Срба и да не крију злочин.

Кокот је поручила српским представницима у институцијама БиХ да могу ако хоће да им приоритет буду српске жртве и истина, те да буде задовољена правда, јер је то минимум који се од њих очекује.

У име Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево говорила је кћерка погинулог српског борца Невена Дошло која је рекла да су породице несталих и погинулих гладне истине и правде, а сите неправде и нерада одговорних институција када је у питању процес тражења несталих лица и процесуирања ратних злочина над српским народом.

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево већ 15 година обиљежава 22. април као Дан несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије када су на овај датум прије 25 година у Сарајеву заробљено и убијено осам резервиста бивше ЈНА, од којих још шест није пронађено.

Предсједник Организационог одбора за обиљежавање Дана несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије Мирјана Цабо навела је раније за Срну да се на подручју Сарајева трага за тијелима још 175 српских жртава, а да се потрага наставља и за укупно 395 несталих Срба на подручју Сарајевско-романијске регије.

Извор: СРНА

 

Scroll To Top