Обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац – Доња Градина

Обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац – Доња Градина

Представници Борачке организације општине Источно Ново Сарајево и грађани наше општине, присуствовали су у недјељу, 23. априла, комеморацији поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Поводом комеморације Општина Источно Ново Сарајево обезбиједила је превоз за педесет чланова и грађана са подручја наше општине.

Пошту жртвама, одале су бројне делегације и појединци, који су положили вијенце у Спомен-комплексу Доњa Градина.

Након полагања вијенаца, служен је парастос и помен на гробном пољу „Храстови“ за невино страдале жртве српског, јеврејског и ромског народа.

Дан сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац-Доња Градина заједнички обиљежавају владе Републике Српске и Србије, на основу потписаног Меморандума о сарадњи у области његовања традиција ослободилачких ратова и обиљежавања годишњица историјских догађаја.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије.

Према процјенама стручњака, у периоду између 1941. и 1945. године у том логору убијено је око 700.000 људи, највише Срба, Јевреја и Рома.

Scroll To Top