Потписан уговор о оснивању Православног обданишта „Патријарх Павле“

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски и администратор Митрополије дабробосанске Григорије и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић потписали су данас, уговор о оснивању и заједничком управљању Православним обдаништем „Патријарх Павле“ у Источном Новом Сарајеву.

Подсјећамо да је Скупштина општине Источно Ново Сарајево, на основу одлуке Управног одбора Митрополије дабробосанске, у септембру прошле године, донијела  Одлуку о оснивању и заједничком управљању обданишта „Патријарх Павле“.

Овом приликом начелник Ћосић је упознао владику Григорија са стањем у општини, здравству и школству, пројектима који се реализују, као и са предностима и потенцијалима општине Источно Ново Сарајево.

„Наш задатак ће бити да бринемо о људима који буду бринули о нашој дјеци јер тиме улажемо у нашу будућност. Могу слободно рећи да сам пресрећан што сам овдје и што сам имао прилику да потпишем један овакав документ, јер ћемо заједно да радимо у једној установи која ће носити име једног дивног човјека, који је, иако је имао више од деведесет година, највише личио по својој безазлености на дијете, а то је наш Патријарх Павле“, рекао је владика Григорије.

Истакао је још да је Патријарх Павле долазио у Источно Сарајево када је било најтеже, те да је срећан што обданиште носи његово име јер ће он бити заштитник наше дјеце.

„Прво да се захвалим владики Григорију епископу захумско-херцеговачком и администратору Митрополије дабробосанске, што је од самог почетка  без пуно компликација, са једном једноставношћу прихватио да Српска православна црква буде суооснивач заједно са општином Источно Ново Сарајево, чиме смо дошли до једне форме која се зове Православно обданиште у Источном Новом Сарајеву“, рекао је начелник Ћосић.

Начелник је истакао да ће се већ сљедеће седмице поднијети захтјев Министарству просвјете и културе РС, за регистрацију предшколске установе након чега ће обданиште кренути са радом.

„Ја се надам да ће у овој општини број дјеце из дана у дан да расте. Ми смо једина општина у Републици Српској са позитивном стопом наталитета и желимо да тако и остане, јер  дјеца су наша једина гаранција за успјех, како наше општине тако и Републике Српске“, рекао је начелник Ћосић.

Начелник је подсјетио да је у изградњу и опремање обданишта уложено милион КМ, од чега је предсједник Републике Српске донирао 400.000 КМ, а остатак је обезбиједила општина Источно Ново Сарајево. Он је додао да је обданиште површине 700 квадратних метара, капацитета 80 предшколске дјеце и 20 у јасличком дијелу.

Након потписивања уговора на приједлог начелника Ћосића, владика Григорије је обишао новоотворену школу иконописања чији је организатор Православни центар за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“.

Scroll To Top