Град Источно Сарајево уступио просторије Савезу општина и градова РС

Град Источно Сарајево уступио просторије Савезу општина и градова РС

Град Источно Сарајево уступио је данас Савезу општина и градова РС кацеларију у просторијама Градске управе. Уговор о уступању простора за потребе Савеза општина и градова РС потписали су предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић и замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић. Канцеларијски простор уступљен је на коришћење без новчане надокнаде.

Чланови Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске на данашњој сједници у Градској управи Источно Сарајево упознати су о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о комуналним дјелатностима и резултатима на изради новог закона о правобранилаштву Српске.

Помоћник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Миладин Гаћановић навео је да се измјене и допуне Закона о комуналним дјелатностима односе првенствено на стварање правног основа локалним заједницама да својим одлукама уреде тарифне системе, моделе финансирања и организовања комуналне дјелатности – производње и испоруке топлотне енергије.

Гаћановић је напоменуо да ће измјенама и допунама Закона на конкретним и коректним принципима бити дефинисан однос између даваоца и корисника комуналне услуге.

„Уочена је појава да поједини корисници услуге гријања желе да престану користити ову комуналну услугу, што је довело до доношења појединих одлука локалних заједница које су у каснијем поступку оцјене законитости проглашене неуставним. Такође, желимо отклонити и друге недостатке у примјени Закона, с обзиром на то да је ријеч о врло битном законском акту с аспекта обављања комуналних дјелатности“, додао је он.

Помоћник министра правде Републике Српске Јелена Вукадиновић подсјетила је да је Влада Српске у фебруару именовала Радну групу за нови закон о правобранилаштву, те да су у току разговори са свим релевантним субјектима да би се пронашла најбоља рјешења за организацију и питања надлежности Правобранилаштва Српске.

„То је нарочито битно имајући у виду обавезу и потребу усаглашавања са одредбама Закона о локалној самоуправи, који је дао могућност градовима који у свом саставу немају општине да своја имовинска права пред судовима и другим надлежним органима заступају самостално и непосредно“, истакла је она.

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић рекао је да је Предсједништво Савеза данас покушало да усагласи састав Радне групе, која са Министарством финансија покушава да утврди коефицијенте за расподјелу средстава од ПДВ-а у наредном периоду, али и разговарао о критеријумима на основу којих се коефицијенти утврђују.

„Ријеч је о најзахтјевнијем послу који је пред нама у наредном четворогодишњем периоду. Претходни коефицијенти су утврђивани за период од 2009. до 2016. године, а кориговани су у 2014. години“, напоменуо је Ћосић, који је и начелник општине Источно Ново Сарајево.

Предсједништво Савеза општина и градова Српске примило је на данашњој сједници к знању извјештај Секретаријата Савеза за тромјесечни период.

Данашњој сједници Савеза општина и градова Републике Српске нису присуствовали представници Града Бањалука због обиљежавања крсне славе, те Требиња јер су домаћини инвестиционог форума који се одржава у том граду.

Извор: www.gradistocnosarajevo.net

26.05.2017.

Scroll To Top