Почео филмски програм „Златни витез у Првом кадру“

Почео филмски програм „Златни витез у Првом кадру“

У Културном центру Источно Ново Сарајево вечерас је отворен филмски програм „Златни витез у Првом кадру“, који се одржава у оквиру Спасовданских свечаности, крсне славе и Дана општине Источно Ново Сарајево.

„Златни витез у Првом кадру“ представља наставак дугогодишње сарадње између Међународног фестивала „Златни витез“ из Русије и Међународног филмског фестивала „Први кадар“ из Источног Сарајева.

Умјетнички директор „Првог кадра“ Александра Митрић Штифанић рекла је да та сарадња траје већ неколико година, у оквиру промоције најнаграђиванијих филмских остварења из Русије на једном од најзначајнијих филмских фестивала у Републици Српској – „Првом кадру“.

Штифанићева је навела да ће у оквиру манифестације бити приказан избор најбољих филмова једног од најзначајнијих филмских фестивала из Русије – „Златни витез“ који су освојили престижне филмске награде у 2015. и 2016. години.

Предсједник клубова „Златног витеза“, глумац и редитељ Алексеј Васиљевич Сафонов рекао је да му је част да присуствује вечерашњем отварању филмског програма „`Златни витез у Првом кадру`“ на којем су приказана и три кратка играна филма из Москве – „Братство“, „Лична ствар“ и „Ненаучена лекција 14/41“.

„Ови филмови приказују борбу људи са својим страстима, гријесима и борбу против насиља“, нагласио је Васиљевич Сафонов, коме је вечерас уручена „Филмска клапа“, симбол Међународног филмског фестивала „Први кадар“.

Он је рекао да филм „Братство“, за који сценарио и режију потписује Анастасија Галкина, говори о животу у Богословији.

Према његовим ријечима, филм „Лична ствар“, редитеља Андреја Носакова, је прича о војничком искушењу током извршења једног војног задатка. Овај филм, у којем главну улогу тумачи Андреј Ганичев, добитник је „Златног витеза“ у категорији кратки играни филм 2015.

Васиљевич Сафонов навео је да играни филм „Ненаучена лекција 14/41“, добитник „Златног витеза“ 2016, у режији Нине Ведмицкаје, говори о приликама у данашњој Украјини. У филму играју Макар Пусторамов, Данилн Буличев и Јана Поплавскаја.

У овкиру програма, најмлађа публика моћи ће да погледа играни филм за дјецу „Небеска камила“, добитника „Сребрног витеза“ 2016, чији сценарио и режију потписује Јуриј Фетинг. Филм ће бити приказан и у биоскопу „Мултиплекс“ у Андрићграду.

Манифестација ће бити завршена 27. маја, приказивањем анимираног филма „Заступница“ и документарног филма „На крају“, редитељке Ане Шишове, добитника „Златног витеза“ 2015.

Филмски програм „`Златни витез` у `Првом кадру`“ одржава се под покровитељством општине Источно Ново Сарајево, а у организацији Продукције „Први кадар“.

22.05.2017.

Scroll To Top