Потписан Меморандум о сарадњи

Потписан Меморандум о сарадњи

Општина Источно Ново Сарајево, ЈУ Културни центар Источно Ново Сарајево и Форум театар Источно Сарајево потписали су данас Меморандум о сарадњи.

Меморандум су потписали начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, директор Форум театра Витомир Митрић и директор Културног центра Младен Јанковић.

Начелник Ћосић је истакао да се данашњим потписивањем меморандума културна сарадња локалне власти и невладиног сектора жели дићи на виши ниво, стварајући чврсте темеље за културну платформу, не само општине, него и града Источно Сарајево.

„Заједно са Форум театром општина ради на значајним културним манифестацијама као што су „Први кадар“ и „Лут фест“. Данашње потписивање меморандума треба да убрза и олакша активности које спроводимо сваке године“, рекао је Ћосић.

Начелник је подсјетио да је општина захваљујући Форум театру и уз подршку Амбасаде Бугарске у БиХ, успјела добрим дијелом да реновира салу Културног центра, која ће добити већи капацитет и омогућити боље услове за праћење садржаја.

„Форум театар је носилац веома важних културних активности на подручју општине. Ствари које раде како за најмлађе, тако и за љубитеље филма и свих других видова културе веома су корисне за ову локалну заједницу“, рекао је Ћосић.

Он је истакао да су у плану и друге активности које се односе на промоцији рада Културног центра, као и изградњу музеја у Источном Новом Сарајеву.

„У наредне двије до три године потрудићемо се да галерију `Кућански` претворимо у музеј који ће поред изложбеног дијела, који се односи на дјела покојног Бошка Кућанског, имати и друге садржаје, као што је музеј Младе Босне, поставка Одбрамбено-отаџбинског рата и поставка која се односи на историју Срба сарајевског поља“, најавио је Ћосић.

Он каже да ће Културном центру, као носиоцу културних активности у овој локалној заједници, бити наметнуте обавезе како би постао један од стубова у области културе на овом подручју.

Директор Форум театра Витомир Митрић рекао је да ће меморандум по питању продукције створити чвршћу сарадњу са Културним центром, те за септембар најавио мјузикл као заједнички пројекат ове двије културне институције.

„То ће бити почетак продукције и позоришног стваралаштва у Источном Сарајеву, што чекамо 25 година“, рекао је Митрић.

Директор Културног центра Младен Јанковић каже да ће сарадња са Форум театром бити интензивирана, те да ће се више радити на пољу позоришне продукције за дјецу и одрасле.

Он је најавио да ће 24. маја за крсну славу и Дан општине Источно Ново Сарајево у Културном центру бити организован пригодан програм, када ће гостовати и плесни ансамбл „Вукадинов“ из Бугарске.

Јанковић сматра да споразуме о сарадњи треба озваничити и са другим институцијама, те изразио очекивање да ће сарадња са Музичком академијом Универзитета Источно Сарајево, као једном од носилаца културних дешавања у граду, бити интензивирана.

04.05.2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll To Top