Премијерно изведена опера Станислава Биничког „На уранку“

Премијерно изведена опера Станислава Биничког „На уранку“

У Културном центру Источно Ново Сарајево синоћ је премијерно изведена опера Станислава Биничког „На уранку“, у извођењу професора и студената Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Редитељ овог музичко-сценског догађаја Љубо Божовић рекао је да је ово први пут да је у Источном Сарајеву, а други пут у Републици Српској, изведена опера.

„Ово је прва српска опера која је настала 1902. године. Занимљиво је да је за њу либрето написао Бранислав Нушић. Тема је веома прихватљива за наше суграђане, а ријеч је о љубави двоје младих у доба када су Турци владали у Србији“, рекао је Божовић новинарима.

Према његовим ријечима, одлука да буде изведена ова опера донесена је јер ју је било могуће и кадровски и технички извести у постојећим условима.

„У опери учествује четворо солиста и 15 чланова хора, углавном кадар Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву – професори и студенти, са два госта из Сарајевске опере. Није било лако спремити оперу јер ово није професионално позориште“, истакао је Божовић, који је изразио наду да је опера квалитетом задовољила оне који воле овај вид позоришног представљања.

Он је изразио наду да ће у Источном Сарајеву бити још оперских извођења, те напоменуо да за веће опере треба створити техничке предуслове.

Клаудија Кркотић, један од четворо солиста који су наступули у опери, истиче да је она веома брзо припремљена, за свега два мјесеца.

„Музичка академија из године у годину напредује у много сегмената и осјетили смо да имамо капацитет да можемо да изнесемо прву српску оперу. У будућности се може очекивати још сличних пројеката, можда неких озбиљних мјузикла и других догађаја који би за публику и грађанство били интересантни“, истакла је Кркотић.

Опера је изведена у оквиру обиљежавања 25 година Универзитета у Источном Сарајеву и Спасовданских свечаности које организује Општина Источно Ново Сарајево, поводом крсне славе и Дана општине.

Извор: СРНА

24.05.2017.

 

Scroll To Top