Одржана Видовданска академија у оквиру манифестације „Принципови дани“

Одржана Видовданска академија у оквиру манифестације „Принципови дани“

У оквиру манифестације „Принципови дани“ синоћ је у галерији „Кућански“ у Источном Новом Сарајеву одржана свечана Видовданска академија.

Обраћајући се присутнима начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је да су Гаврило Прнцип и Видовдан у БиХ постали познати 28. јуна 1914. године, те да је овај припадник „Младе Босне“ био слављен у Сарајеву све до краја прошлог вијека, када је Принцип заједно са Србима напустио тај град.

„Гаврило је прије три године своје мјесто нашао у парку које носи његово име у Источном Сарајеву, и овом приликом желим да поручим, да ће Гаврило остати у овом граду, а са њим и Срби који су јако везани за њега“, рекао је Ћосић.

Он је нагласио да је Видовдан увијек био повезан са Србима, и то не само за трагичне догађаје, већ да је увијек био преломан за српски народ, који је након тих догађаја настављао да живи на својим огњиштима.

„Ми у Источном Сарајеву, иако смо малобројни у односу на федерално Сарајево, желимо да кажемо, да смо ми /Срби/ увијек били овдје, те да ћемо и остати ту гдје јесмо“, поручио је Ћосић.

Начелник Општине Источно Ново Сарајево је додао да ће ови „Принципови дани“ остати упамћени као први који су одржани, али да ће сваки наредни бити боље организовани и садржајнији од првих.

Према његовим ријечима, Источно Ново Сарајево постало је познато по Прициповом парку и његовом споменику који се ту налази, нагласивши да је то први споменик Принципу у Републици Српској, али и цијелој БиХ.

Диригент Српског пјевачког друштва „Слога“ из Сарајева Стефан Мојсиловић рекао је да се овај хор представио изложбом под називом „130 година српске хорске пјесме у Сарајеву“, у којој је по први пут изложено све што је сакупљено од оснивања.

„Овдје је изложено све оно најбитније што наш хор чува у својој архиви. Ту се налазе старе форографије, награде, признања и многе друге вриједне ствари којима мало који хор може да се похвали“, рекао је Мојсиловић.

Он је подсјетио да је Видовдан био крсна слава „Слоге“ све до 1921. године, када је ова слава постала национални празник Краљевине Југославије, те да је тада „Слога“ почела да обиљежава Светог Димитрија.

Осим изложбе Српског пјевачког друштва „Слога“, посјетиоци су вечерас могли да виде изложбу под називом „Српски санитет 1914 – 1918“, која је 2015. године проглашена за најбољу у Србији, а представили су је Народни музеј Шабац у сарадњи са Музејом града Новог Сада и Војним музејом Београд.

Умјетници из Источног Сарајева Бранко Пјевић и Ђорђе Кардум припремили су изложбу под називом „Радо иде Србин у војнике“, а својом колекцијом старих честитки из периода од 1886. до 1945. године под називом „Откуцај прошлости“, представила се књижевница и колекционар Јасмина Јанковић из Београда.

У програму свечане академије учествовао је хор Српског пјевачког друштва „Слога“ Сарајево, књижевници Јасмина Јанковић и Недељко Зеленовић, ученици средње Музичке школе, вокално-инструментални састав и чланови Драмског студија Културног центра Источно Ново Сарајево.

Извор: СРНА

29.06.2017.

Scroll To Top