Почела манифестација „Принципови дани“ у Источном Новом Сарајеву

Концертом Основне и Средње музичке школе из Источног Новог Сарајева и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву синоћ је званично почела манифестација „Принципови дани у Источном Новом Сарајеву“.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић отворио је манифестацију и обратио се окупљеним посјетиоцима, истакавши да се „Принципови дани“ први пут организују у нашој општини, те да је споменик Гаврилу Приципу у истоименом парку постављен на данашњи дан прије три године, што представља посебан куриозитет.

„Потрудићемо се да `Принципови дани` постану традиционални, те да из године у годину буду богатији културним, умјетничким и забавним програмом, који ће бити прилагођен за најмлађе, али и оне мало старије“, рекао је Ћосић.

Он је истакао да манифестације неће бити искључиво везана за парк Гаврило Принцип, већ и за галерију „Кућански“, која би за двије до три године требало да прерасте у музеј у Источном Новом Сарајеву, који ће имати поставку „Младе Босне“, али и друге поставке.

Он је рекао да су до деведесетих година прошлог вијека сви у БиХ имали јединствено мишљење о Гаврилу Принципу, изразивши наду да ће након ове манифестације и тешких времена, која су прошла, о овом припаднику „Младе Босне“ поново завладати јединствено мишљење.

Присутна публика је синоћ имала прилику да ужива у концерту посвећеном Видовдану и видовданским херојима, и овом приликом уживала у звуцима етно музике са примјесама класичне, коју су извели ученици Основне музичке школе из Источног Новог Сарајева.

Публика је такође уживала у концерту класичне музике у извођењу Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, те имала прилику чути дјела Ђорђа Јованчића, обраде традиционалних пјесама, руску пјесму „Каљинка“, и два валцера.

27.06.2017.

Scroll To Top