Ћосић и Вукићевић о учешћу српских привредника у пословној зони

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић разговарали су данас о могућности учешћа српских инвеститора у изградњи пословне зоне у овој општини.

Након састанка у Источном Новом Сарајеву, Ћосић је рекао новинарима да је данас промовисао концепт пословне зоне како би привукао знатан број привредника.

„Користећи наше братске везе са општинама у Србији, прије свега општинама Чукарица /Београд/, Уб и Крупањ, покушаћу да остварим контакт са одређеним бројем привредника у овим општинама које би биле заинтересоване да искористе погодности пословне зоне“, нагласио је он.

Ћосић је рекао да је замолио амбасадора да искористи свој ауторитет и помогне у реализацији ове идеје, уколико би дошли до заинтересованих инвеститора.

„То су неке идеје којима идемо корак унапријед у односу на даље облике сарадње како са институцијама, тако и са приватним компанијама. Амбасадор је изразио спремност да нас подржи“, навео је начелник Ћосић.

Он је подсјетио да је Скупштина општине Источно Ново Сарајево усвојила регулациони план који дефинише подручје пословне зоне, те сет одлука које се односе на повољности у цијени земљишта, условима који се односе на наплату ренте и уређења.

Ћосић је рекао да би пословна зона била на површини од 1.500 до 3.000 метара квадратних и да на пола локација имају интересовање домаћих инвеститора.

„Циљ нам је да, поред локалних, привучемо и људе из других општина. Србија, као лидер у великом броју индустрија у региону – прије свега пољопривредно-прехрамбене, нама је веома интересантна. Искористити везе које се зову `братска општина` и пријатељске односе са дипломатским особљем Амбасаде Србије у БиХ веома је значајно у наступу према неком од тих инвеститора“, појаснио је он.

Ћосић је изразио захвалност Вукићевићу за спремност да својим препорукама помогне како би заинтересовани инвеститори ушли у пословну зону.

Амбасадор Србије у БиХ Вукићевић рекао је да га је обрадовала идеја начелника о пословној зони, те да у њој нађу мјеста и општине у Србији са којима су се побратимили.

„Потенцијала има. Наша оријентација јесте да имамо што боље и тешње односе са Републиком Српском, са општинама на локалном нивоу и на нивоу република, и да та сарадња буде и на добробит и Србије и људи са ове стране Дрине“, истакао је српски амбасадор.

Он је додао да ће заложити сав свој труд и ауторитет да се дође у фазу конструктивног партнерства и да реализација тог пројекта буде примјер добре сарадње, јер за то постоји и потреба и основа.

„Имали смо и раније идеја о сарадњи, неке су реализоване, а неке не, али док год постоје идеје треба их подржати, јер ће нас вући напријед“, оцијенио је Вукићевић.

Извор: СРНА

Scroll To Top