Општина лидер у сектору грађевинарства

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да је ова општина лидер у сектору грађевинарства у овом дијелу Републике Српске, гдје стамбене и пословне просторе тренутно гради 15 инвеститора.

Ћосић је рекао Срни да се на подручју општине Источно Ново Сарајево граде три пословна и 12 стамбених објеката, те да очекује да ће до краја године бити завршено 400 стамбених јединица, чија је градња раније почела.

Он је истакао да је највећи обим градње у Хиландарској улици, гдје су све локације продате познатим инвеститорима.

„Осим стамбених јединица у том дијелу имаћемо рекреативне садржаја за становнике. Осим паркинг простора, дрвореда, зелених површина, саобраћајница предвиђена је градња два дјечија игралишта и великог парка који ће бити у центру насеља“, објаснио је Ћосић и додао да ће ту бити лоцирани и пословни објекти.

Он је напоменуо да, осим у Хиландарској, два инвеститора граде стамбене зграде у дијелу Карађорђеве улице, као и да су четири привредне субјекта изразила жељу да на подручју ове општине граде производне објекте, а да неки већ завршавају своје послове.

Ћосић је подсјетио да фирма „Нешковић осигурање“ завршава градњу још једне бензинске пумпе, да су у преговорима за изградњу пословног објекта на крају улице Спасовданска, чији је инвеститор „Унис институт“ из Источног Новог Сарајева, који већ у селу Тврдимићи гради производни објекат.

Он је напоменуо и да локално предузеће „Махагони“ гради нови производни објекат за своје потребе, да „Еден Гарден“, које производи сунцобране за свјетско тржиште, наставља изградњу пословних објеката у насељу Слободе, а да је „Златно зрно“ најавило могућност изградње још једне пекаре.

„Све ово показује да је интензитет градње развијен како у стамбеном тако и у пословном дијелу и да имамо домаће привреднике који су одлучили да вишак капитала пласирају у градњу пословних објеката“, нагласио је Ћосић.

Он је напоменуо да ни локална заједница не заостаје са активностима, па ће 16. августа бити отворен тендер за другу фазу доградње Дома здравља када ће изабрати извођача радова.

Ћосић је навео да ће у августу бити завршен главни пројекат изградње спортске дворане, те да ће послије преговора са Владом Републике Српске бити познато да ли ће услиједити затварање дворане, којој је снијег порушио кров, те изградња новог, као и сендвич панела и крова за пословне објекте око дворане.

Он је најавио да ће општина обезбиједити средства за асфалтирање неколико локалних саобраћајница, те подсјетио да је прије неколико мјесеци предузеће „Путеви Републике Српске“ завршило изградњу локалних саобраћајница у дужини од два и по километара у мјесним заједницама Топлик-Тилава и Петровићи.

Према његовим ријечима, од 1. септембра почиње да ради новоизграђено обданиште, па ће и августу бити објављен позив за упис дјеце и пријем радника.

Ћосић је напоменуо да су у општини незадовољни веома малим приходом од ПДВ-а који износе око 1.500.000 КМ, па пуњење буџета зависи од наплате ренте и уређења грађевинског земљишта, због чега практично општина зависи од грађевинског сектора.

Извор: СРНА

Scroll To Top