Свечано отворена Предшколска установа „Патријарх Павле“

Свечано отворена Предшколска установа „Патријарх Павле“

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је данас на отварању Предшколске установе „Патријарх Павле“ у Источном Новом Сарајеву да су такве установе за дјецу будућност српског народа.

Након што је са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком свечано отворио установу, патријарх Иринеј је рекао да му је данашња свечаност у Источном Новом Сарајеву донијела велику радост.

„Моја радост данас је двострука. Једнако ме радује чињеница да је ријеч о православној установи за васпитање и одгој дјеце, као и одлука да се обданиште назове по имену највећег српског патријарха Павла“, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх српски је подсјетио да је блаженопочивши патријарх Павле био човјек из народа, који је волио свој српски народ и православну, али и сву другу дјецу.

Према његовим ријечима, овакви пројекти су чврста основа за будућност Републике Српске и српски народ.

„Радостан сам и зато што видим да су и данас наш народ и наша црква заједно“, рекао је патријарх Иринеј.

Додик је пожелио доборошлицу патријарху Иринеју, свештенству Српске православне цркве и многобројним званицама и гостима и изразио задовољство овим свечаним чином и најавио да ће Република Српска и њене општине, заједно са Српском православном црквом настојати да заједно у свакој локалној заједници отворе бар по једно православно обданиште.

„Наша црква најјачи је дио нашег идентитета и хвала јој што нас окупља“, поручио је Додик.

Церемонији отварања обданишта присуствовали су представници институција Републике Српске, српски представници у заједничким институцијама БиХ, представници Града Исиочно Сарајево са градоначелником Ненадом Вуковићем на челу, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, као и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и његове колеге начелници општина са овог подручја Српске, гости и грађани.

Ћосић је поздрављајући све званице и госте рекао да је општина Источно Ново Сарајево мала општина са 12.000 становника, који су велики и добри људи, који су ову општину и свој град изградили са ледине.

Он је свим добрим људима захвалио на подршци, а посебне изразе захвалности упутио је предсједнику Додику, патријарху Иринеју и Његовом преосвештенству епископу захумско-херцеговачком и приморском Григорију.

Директор обданишта Маја Пандуревић истакала је да су данас и дјеца и родитељи и особље ове установе изузетно срећни и поносни због отварања обданишта, у које је уписано 120 првачића.

Данас је у згради и дворишту обданишта одржан „Дан отворених врата“ са разноврсним културно-забавним садржајима у којима су учествовала и дјеца, а њихови родитељи могли су да се упознају са изгледом и садржајима обданишта.

Обданиште су у септембру прошле године заједно основали општина Источно Ново Сарајево и Митрополија дабробосанска Српске православне цркве.

Новоизграђени модерни објекат има површину од око 790 метара квадратних са 2.100 метара квадратних дворишта.

Изградњу обданишта подржао је кабинет предсједника Српске са 400.000 КМ, док је 570.000 КМ обезбиједила општина Источно Ново Сарајево.

Капацитет обданишта, које почиње са радом у понедјељак, 4. септембра, јесте 120 дјеце, од чега 20 јасличког узраста.

Извор: СРНА

Scroll To Top