Решић: ИПА Фондови да буду у пакету са Механизмом координације

Решић: ИПА Фондови да буду у пакету са Механизмом координације

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је данас новинарима у Источном Сарајеву да ИПА фондови морају бити у пакету са механизмом координације, те да њима не може господарити само једна институција.

„У овом тренутку смо поприлично заробрљени, јер су бројне локалне заједнице у Републици Српској ушле у одређене пројекте, припремајући се за за ИПА фондове, али смо из неких разлога дошли у ситуацију да ти пројекти стоје и неће доћи до њихове реализације“, рекла је Решићева уочи почетка састанка Радне групе за западни Балкан, који организује Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске у сарадњи са Европским комитетом регија.

Решићева је истакла да нема одговора на питање – зашто се ти пројекти још не спроводе, те да се, како каже, долази до једне „непопуларне“ ситуације.

„Данашњи састанак нам је важан, како би и на овај начин истакли колико нам је битна ЕУ и европски пут за који смо се опредијелили, а оно што је посебно важно за наше локалне заједнице су ИПА фондови, јер без тих фондова локалне заједнице не могу се припремати за процес приступања ЕУ“, појаснила је Решићева.

Она је додала да постоји проблем и у локалним заједницама, које кадровски нису оспособљене да се на најбољи начин припреме за ИПА фондове, али да се та ситуација полако мијења, јер је министарство и бројне друге институције до сада направило низ обука, како би се те локалне заједнице оспособиле да напишу пројекте.

„Морамо знати да имамо довољан број општина у Републици Српској, које су у овом тренутку спремне да аплицирају добрим пројектом према ИПА фондовима, међутим, негђе на путу су закочене“, закључила је Решићева.

Шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је да је у овом тренутку активно око 300 пројеката, који се спроводе у БиХ, укључујући и Републику Српску, те да је у плану и низ додатних пројеката и програма.

Вигемарк је нагласио да је потребно разумијевање како се процес добијања тих фондова одвија и који су то услови који се морају испунити, додавши, да постоје општине и градови, који знају како читав тај систем функционише, али да постоје и они, који нису упућени или уопште не знају да постоје доступна средства за која могу аплицирати, те да се мора наћи начин да им се пружи подршка.

„Најважније је да власт у БиХ усвоји цијели низ стратешких докумената у различитим областима, који ће уважавати надлежности свих нивоа власти. У тим стратешким документима треба назначити шта се жели остварити у тим различитим секторима“, навео је Вигемарк.

Он је апеловао да власт БиХ, владе Републике Српске и Брчко дистрикта што прије усвоје стратегије у пољопривредном сектору, истакавши, да је ЕУ припремила 30 милиона евра за подстицај пољопривреди, али да тај новац неће чекати вјечно.

Вигемарк је истакао да механизам координације не предвиђа укључивање локалне самоуправе, јер би то додатно отежало постојећу структуру, мада би, како каже, јединице локалне самоуправе могле да учествују у механизму, али не и у доношењу одлука.

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић рекао је да је данашњи састанак добра прилика да градови и општине у Републици Српској добију сазнања о томе шта ради Комитет европских регија и шта ради Радна група за западни Балкан, те да се на тај начин дефинишу одређени модели и начини сарадње.

Ћосић, који је и начелник општине Источно Ново Сарајево нагласио је да је та општина аплицирала за неке пројекте из ИПА фондова, али да још нису имали срећу да им неки од пројеката буде одобрен.

Предсједавајући Радне групе за западни Балкан при Европском комитету регија Франц Шаусбергер рекао је да је циљ ових састанака да се у директним разговорима са представницима локалних и регионалних власти идентификују главни проблеми са којима се суочавају, те да се на сличним примјерима из ЕУ покаже на који начин су ти проблеми рјешавани.

Он је истакао да у процесу придруживања ЕУ, општине и градови имају кључну улогу, јер око 70 одсто политике ЕУ треба да буде имплементирано на локалном и регионалном нивоу.

Европски комитет регија је савјетодавно тијело, које представља скупштину регионалних и локалних представника из земаља чланица ЕУ.

У оквиру Европског комитета регија ђелује Радна група за западни Балкан чији је циљ подстицање дијалога између локалних и регионалних власти ЕУ и њихових партнера из земаља западног Балкана, што тренутно укључује БиХ.

Након уводних обраћања одржане су панел дискусије о теми „Укључивање локалних и регионалних органа власти у пројекте прекограничне сарадње и средстава ИПА два“ и „Економска сарадња између локалних власти у два ентитета БиХ“.

25.10.2017.

Извор: СРНА

Scroll To Top