Ђаковић: Подстаћи грађане да читају наслове домаћег издаваштва

Ђаковић: Подстаћи грађане да читају наслове домаћег издаваштва

Циљ кампање „Читајмо заједно“, коју је покренуло Министарство просвјете и културе Републике Српске, јесте да подстакне грађане да купују и читају најбоље наслове домаћег издаваштва, изјавила је јуче у Источном Новом Сарајеву помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић.

Према њеним ријечима, циљ је и да се ојача издаваштво, те да се креативно спроведе откуп књига намијењених неразвијеним општинама.

Ђаковићева, која је јуче са начелником општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем посјетила књижару Завода, рекла је новинарима да је ова кампања с разлогом покренута у октобру јер је то мјесец књиге.

„На идеју за покретање ове кампање дошли смо радећи анализу стања за потребе израде стратегије развоја културе Републике Српске до 2022. године, гдје смо установили да, осим тога што се не ради довољно на промоцији читалаштва и књижевности, проблем представљају и медији у којима је простор за културу сведен на минимум“, појаснила је Ђаковићева.

Она је истакла да важну улогу у његовању културе читања имају библиотеке, али да се често дешава да библиотеке не допуњавају своје фондове тако да грађани Српске остају ускраћени за најновија актуелна издања.

Према њеним ријечима, потребно је радити и на афирмацији књижевника, како на међународној, тако и на домаћој културној сцени, те да додатни изазов у области културе представља и недовољно развијен систем награда.

„Када се све то стави на једну страну, јасно је да је кампања `Читајмо заједно` дала одговор на већину постављених изазова. Она прије свега јача издаваштво, промовише културу читања, укључује грађане и на крају промовише једну од ријетких, али важних награда у области књижевности, а то је `Златна сова`, која је прије пет година установљена као награда за најбољи објављени роман на српском језику“, појаснила је Ђаковићева.

Ђаковићева је закључила да је кампања „Читајмо заједно“ успјела јер је добијен неопходан простор у медијима, те да су и грађани позитивно реаговали и одазвали се на ову кампању, што је, према расположивим подацима, довело до повећања продаје едиције „Златна сова“ и школских лектира, а то је и била жеља ресорног министарства.

Она је позвала грађане да још данас искористе ову акцију и дођу у књижаре Завода за уџбенике и наставна средства и купе неке од бројних наслова који су у понуди.

Ћосић је рекао да је општина Источно Ново Сарајево препознала акцију „Читајмо заједно“ и одлучила да купи књиге у вриједности од 1.000 КМ које ће бити дониране неразвијеним општинама из Источног Сарајева, Трново и Источни Стари Град.

Он је нагласио да ће општина Источно Ново Сарајево и у будућности наставити да подржава активности Министарства просвјете и културе Републике Српске и Завода за уџбенике и наставна средства.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Раде Ристичевић изразио је задовољство што се оваквим акцијама промовише књижевност, нагласивши да ће од ове акције корист имати и библиотеке које ће свој фонд обогатити новим издањима Завода за уџбенике, али и читаоци којима ће та дјела бити доступна.

Кампања „Читајмо заједно“ предвиђа да Министарство просвјете и културе за сваку уложену КМ грађана у куповину књига из одабраних едиција Завода уложи исто толико новца у њихов откуп, те тиме учини ове публикације доступним грађанима из неразвијених општина Српске.

Извор/фото: СРНА

31.10.2017.

Scroll To Top