У Источном Новом Сарајеву промовисан пројекат „Бирам опоравак“

У Источном Новом Сарајеву промовисан пројекат „Бирам опоравак“

Удружење „Прослави опоравак“ из Сарајева у четвртак, 26. октобра 2017. године, одржало је мултисекторски  састанак  „Представљање пројекта Бирам oпоравак“ у просторијама Скупштине Града Источно Сарајево.

Мулка Мујичић, пројект координатор на почетку састанка, изразила је  захвалност Скупштини Града Источно Сарајево на пруженој могућности да се овај састанак одржи, те истакла важност мултисекторске сарадње и умрежавања.

Боро Гојић, предсједник Удружења „Прослави опоравак“ представио је организацију а затим и рад Удружења, које је основано 2008. године и обухвата директан рад са овисницима, утицај на окружење и креирање политике о дрогама.

Предсједник Удружења објаснио је да је пројекат „Бирам опоравак“ одговор на процјену потреба на пољу злоупотребе дрога у БиХ, Србији и Црној Гори направљен 2015. године у склопу пројекта „3 Балкан“.

Истакао је да појам „опоравак“ подразумијева процес кроз, који је појединцу омогућено да се из проблематичне употребе дрога помјери ка животу без дроге, те да постане активан и помажући члан друштва.  Нагласио је да нас овакав приступ мотивише на сарадњу, како би се појединац подржао у животу без дроге, те га заједничким напорима довели на мјесто његовог максималног потенцијала.

Овом приликом предсједник Удружења представио је циљеве пројекта „Бирам опоравак“, који ће бити имплементиран у периоду од 2017. до 2019. године у БиХ, Србији и Црној Гори у партнерству са Свјетском федерацијом против дроге (WFAD), уз финансијску подршку „FORUM SYD“ из Шведске.

Цецилија Хајзлер, пројект асистент информисала је учеснике да је успостављена бесплатна и анонимна телефонска линија 0800-28 000, као и бесплатно савјетовалиште. Поред тога, креиран је и веб-сајт www.biramoporavak.com, koји информише на тему злоупотребе дрога, преноси актуелне вијести и окупља све актере на једном мјесту.

Учесници овог састанка били су представници организација и институција са подручја Града Источно Сарајево.

27.10.2017.

Scroll To Top