Бањалука: Начелник Ћосић присуствовао конференцији градоначелника, начелника општина и предсједника скупштина градова и општина у РС

У Бањалуци је данас, 02. новембра 2017. године одржана Конференција градоначелника, начелника општина и предсједника скупштина градова и општина у Републици Српској, на којој је, између осталог било ријечи о искуствима јединица локалне самоуправе у вези са примјеном Закона о локалној самоуправи и Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је задовољна комуникацијом коју Влада Српске има са Савезом општина и градова, те да ће Влада наставити да подржава реализацију значајних пројеката локалних заједница у свим областима.

Цвијановићева је након почетка Конференције градоначелника, начелника општина и предсједника скупштина градова и општина у Републици Српској истакла њен значај, јер треба да промовише добру сарадњу између локалних и републичких власти.

„Осим тога, овдје су данас делегиране и двије теме значајне како за локални ниво тако и за цијелу Републику Српску, а ријеч је о анализи примјене два суштинска закона којима се уређује живот у локалним заједницама, како би се видјело у којој мјери и да ли је потребно да се приступи одређеном иновирању, те да се побољшају одређена законска рјешења“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је истакла да је друга важна тема о којој је било ријечи на Конференцији борба против корупције, која треба да се сагледава и на локалном и на републичком нивоу, али и на нивоу БиХ.

„Влада је показала свој однос у тешким временима, када смо кроз реализацију нашег развојног програма стигли у сваку општину Српске, гдје је пласирано више од 600 милиона КМ  за релаизацију важних инфраструктурних, али и свих осталих значајних  пројеката у вези са запошљавањем, подршке након елементраних непогода и свега што нас је задесило у том периоду“, рекла је Цвијановићева.

Министар управе и локлане самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да је идеја и циљ Министарства да редовно комуницира са градоначелницима, начелницима и предјседницима скупштина градова и општина.

„Важно нам је и њихово мишљење, јер ће се ових дана напунити година од доношења новог закона о локалној самоуправи, те смо жељели да видимо са чим наше локалне заједнице имају проблема годину дана након ступања на снагу новог закона“, рекла је Решићева.

Према њеним ријечима, све локалне заједнице су своје акте ускладиле са локалним законима, те да су проблеми углавном присутни у мањим локалним заједницама, које немају довољно обученог кадра.

„Највише неуједначена ситуација је у области примјене колективних уговора, те, према информацијама које имам, ту нисмо направили оно што је требало да буде учињено, те ћемо кроз препоруке сугерисати локалним заједницама да то што прије отклоне“, рекла је Решићева.

Она је оцијенила да је доношењем новог закона  направљен значајан искорак у организацији и функционисању локалних заједница, које се сада не суочавају са блокадама, док је уназад годину и по дана било шест блокираних локалних заједница.

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић рекао је да Савез окупља 64 локалне заједнице, чије проблеме и потребе делегира Влади Српске.

Када је ријеч о борби против корупције, Ћосић је навео да Савез сматра да није свака локална заједница подложна коруптивном дјеловању, али и да не треба затворити очи пред могућим појавним облицима.

Он је навео и да ће Савез имати и одређене приједлоге за дио Закона који се односи на број запослених у јединицама локалне самоуправе.

Конференцији је присуствовао и шеф Мисије ОЕБС – а у БиХ Брус Бартон, који је  рекао  да је задовољство Мисије ОЕБС а да пружи подршку раду Савеза општина и градова Српске, јер је за изградњу просперитетне БиХ потребно кренути од локалних заједница па навише.

02.11.2017.

 

Scroll To Top