На овогодишњем филмском фестивалу „Први кадар“ 43 филма из 20 земаља

На овогодишњем филмском фестивалу „Први кадар“ 43 филма из 20 земаља

Данас  је у кабинету начелника општине Љубише Ћосића, одржана конференција за новинаре поводом 11. Међународног филмског фестивала „Први кадар“, чији је овогодишњи мото „Прави кадар“ а који ће бити одржан од 06. до 10. новембра у просторијама Културног центра Источно Ново Сарајево. Током петодневног програма биће приказана 43 филма из 20 земаља, најављено је данас из Организационог одбора фестивала.

Начелник Ћосић, који је и предсједник Организационог одбора фестивала указао је на значај овог фестивала, који превазилази границе Републике Српске и ове године се у организацији Продукције „Први кадар“ одржава  11. пут.

„Министарство просвјете и културе Републике Српске изузетно цијени њихов рад на пољу кинематографије, али и позоришног и луткарског дијела“, рекао је начелник Ћосић.

Он је изразио задовољство што се сваке године повећава број учесника и земаља из којих они долазе.

„Претходна искуства у организацији филмског фестивала нас уче да ови људи раде све бољи и бољи посао, како у погледу одабира филмова који ће бити приказани, тако и тема које обрађују“, истакао је Ћосић.

Умјетнички директор и селектор фестивала Александра Митрић Штифанић истакла је да мото фестивала – „Прави кадар“ истиче висок квалитет фестивалске селекције у избору најбољих свјетских и домаћих документарних и кратких играних филмова, али и значај фестивала у представљању правих умјетничких вриједности кроз пратећи програм и његов едукативни сегмент.

„И ове године на фестивал долазе филмови са најзначајнијих филмских фестивала у свијету. У званичном такмичарском програму такмичиће се 43 филма из 20 земаља који ће бити приказани у пет фестивалских селекција“, навела је Штифанићева.

Она каже да је ове године фокус на домаћим и страним документарним филмова са идејом да се публици прикаже пресјек значајних и умјетнички вреднованих документараца, али и веома разнолик опсег тема којима су се бавили документаристи у посљедње двије године.

„Документарни филм из региона ће приказати не само разнолике тематске оквире, него и веома богату продукцију документарних филмова и истаћи важност копродукцијских пројеката којих је у посљедње вријеме све више. То потврђује и значај фестивала, који стварају основну платформу за размјену искустава и стварање добрих партнерских односа међу умјетницима у региону“, додала је Штифанићева.

Осим богатог такмичарског програма, додала је она, ове године је посебно разнолик пратећи програм фестивала.

Ове године фестивал ће угостити значајна имена из филмске умјетности, а више од тридесет гостију филмских стваралаца увеличаће атмосферу 11. „Првог кадра“.

На отварању фестивала публика ће имати прилику да погледа играни филм „Козје уши“, а пројекцији ће присуствовати глумица Горица Поповић и ауторска екипа филма.

„Ове године на фестивалу ћемо угостити глумца и редитеља Лазара Ристовског, уз промоцију монографије и документарног филма о њему“, најавила је Штифанићева.

У оквиру „Првог кадра“ биће организована и изложба „Стоп кадар, стоп насиљу“ у сарадњи са Асоцијацијом „Икс ипсилон“, а у оквиру УН жене пројекта „Стандарди и ангажман за спречавање насиља над женама и породичног насиља у БиХ“.

Покровитељи фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Срспке, Министарство цивилних послова БиХ и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Медијски покровитељи фестивала су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске – СРНА.

03.11.2017.

Scroll To Top