Откривено спомен-обиљежје амбасадору Чуркину

Испред галерије „Кућански“ у Источном Сарајеву данас је свечано откривено спомен-обиљежје преминулом руском амбасадору у УН Виталију Чуркину.

Спомен-обиљежје преминулом руском дипломати открили су министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, отправник послова Амбасаде Руске Федерације Пјотр Фролов и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић.

Обраћајући се окуљпенима током церемоније откривања спомен-обиљежја руском дипломати Савановић је рекао да је амбасадор Чуркин живот посветио заштити истине и правде у најеминентнијој институцији у свијету – у УН.

Министар Савановић је подсјетио да су Руси кроз историју увијек били уз српски народ, како у Првом свјетском рату, у борби против фашизма, тако и у одбрамбено-отаџбинском рату.

„Различити западни мешетари покушали су да обесправе и понизе један народ и да му импутирају да је геноцидан, што су ноторне глупости. Захваљујући, нажалост, преминулом дипломати, то је све одбачено као ноторне глупости“, рекао је Савановић.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић је истакао је да прераним Чуркиновим одласком није само Руска Федерација изгубила, већ и читав дипломатски свијет.

„Република Српска се на неки начин одужила амбасадору Чуркину када га је предсједник Милорад Додик постхумно одликовао за допринос миру, стабилности и добрим односима између Српске и Руске Федерације“, навео је Клокић.

Он је додао да су ставови појединих западних дипломата веома често и ригидни, јер траже да српски народ мора да одлучи између истока и запада за разлику од ставова и понашања представника Руске Федерације.

Отправник послова Амбасаде Руске Федерације Пјотр Фролов истакао је да Русима много значи постављање спомен-обиљежја амбасадору Чуркину, који је уложио много знања, труда и напора да би БиХ кренула путем развоја стабилности и просперитета.

„То нема везе са Сребреницом. Чуркин је у БиХ на крају рата 1995. године био и стални представник предсједника Руске Федерације и у тој функцији учествовао у припреми Дејтонског мировног споразума“, рекао је Фролов у изјави Срни.

Он је изразио захвалност српском народу који је подигао прву спомен-плочу у свијету руском дипломати, који је свој радни вијек посветио бранећи ставове спољне политике Руске Федерације.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић истакао је да је локална заједница на чијем је челу са задовољством прихватила иницијативу Удружења грађана „Источна алтернатива“ Републике Српске да спомен-обиљежје буде постављено испред галерије „Кућански“ – објекта који ће бити будући музеј и гдје ће бити поставке историје „Младе Босне“ и одбрамбено-отаџбинског рата.

„Не желимо да умањимо тежину злочина у Сребреници, али амбасадор Чуркин је спријечио усвајање једностраног акта који би имао многе негативне посљедице по наш народ. Овим данас не вријеђамо никога него желимо да покажемо пријатељство“, рекао је Ћосић.

Постављање спомен-плоче преминулом руском амбасадору у УН у Источном Новом Сарајеву организовало је Удружење грађана „Источна алтернатива“ уз подршку Амбасаде Руске Федерације у БиХ и општине Источно Ново Сарајево.

Предсједник Удружења грађана „Источна алтернатива“ Републике Српске Војин Павловић подсјетио је да је првобитно било предвиђено да се спомен-обиљежје постави у Сребреници, напомињући да од те идеје није одустао.

„Заустављањем изгласавања срамне британске резолуције да је српски народ починио геноцид у Сребреници, Руска Федерација и њена дипломатија помогла је јачање Републике Српске“, рекао је Павловић.

Драган Тодоровић из Удружења „Источне алтернативе“ Србије сматра да се подизањем спомен-обиљежја српски народ у Републици Српској настоји захвалити човјеку који је својим гласом у Савјету безбједности УН спријечио да се окриви жртва ударањем трајног печата геноцидног народа.

На спомен-обиљежју амбасадору Виталију Ивановичу Чуркину у Источном Сарајеву уписан је текст на руском језику „Хвала за Руско не“.

Извор: СРНА

 

Scroll To Top