Ученици из Источног Сарајева учествовали у обарању Гинисовог рекорда у најмногољуднијем свирању клавира

Ученици из Источног Сарајева учествовали у обарању Гинисовог рекорда у најмногољуднијем свирању клавира

Двадесет ученика основних и средњих музичких школа из Источног Сарајева и Сарајева је у сарајевској Вијећници у уторак, 12. децембра оборило Гинисов рекорд у најмногољуднијем свирању клавира.

Након пет минута и шест секунди свирања – 20 њих оборило је Гинисов рекорд у најмногољуднијем свирању клавира.

Ништа од овога не би било могуће без нашег суграђанина, Ђорђа Јованчића који је за ову прилику прилагодио композицију за двадесет руку. Ријеч је о композицији „Галоп марш“ француског музиколога и композитора Алберта Лавињака . Иста композиција је претходно кориштена за обарање овог рекорда, али за мањи број људи.

У обарању рекорда, учесници из Источног Сарајева биле су: BASICS школе и Средњошколски центар Источна Илиџа, а из Сарајева: ОМБШ “Ново Сарајево” и ОМШ “Младен Позајић”.

У оквиру овог несвакидашњег пројекта, чије су припреме трајале 3 мјесеца, учешће су узеле Анђела Вуковић и Катарина Вулетић, ученице Средње музичке школе Источна Илиџа као и ученица Милица Ивановић која је својим свирањем представила Средњу музичку школу на овој манифестацији.

Овај тренутак забиљежио је тим стручњака, који су пратили партитуре, начин свирања клавира, мјерили вријеме и тиме доказали да су учесници и креаторке овог пројекта Ива Пашић и Наташа Ристић, испунили све услове за Гинисов рекорд.

Scroll To Top