Посјета делегације Јужне Осетије Источном Новом Сарајеву

Посјета делегације Јужне Осетије Источном Новом Сарајеву

Начелник Општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и предсједник Јужне Осетије Анатолиј Бибилов оцијенили су данас у Источном Сарајеву да је посјета делегације Јужне Осетије Републици Српској поводом 9. јануара – Дана Републике, велики и искрени поклон Српској за њен 26. рођендан.

„Изражавам задовољство тиме што је предсједник Јужне Осетије Анатолиј Бибилов, заједно са својим сарадницима, посјетио општину Источно Ново Сарајево и Град Источно Сарајево“, рекао је Ћосић новинарима након састанка, којем је присуствовао и посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Марко Видаковић.

Ћосић је додао да је имао прилику да и као начелник општине и као предсједник Савеза градова и општина Републике Српске буде домаћин руководству Јужне Осетије.

Он је нагласио да је током ове дводневне посјете показано и доказано да и поред велике географске удаљености постоји чврста веза између српског и осетинског народа.

„Историјска повезаност са братским руским народом, готово иста политичка опредјељења и непрестана борба за права свих наших народа на слободу још су један показатељ колико је оправдана ова посјета руководства Јужне Осетије Републици Српској поводом њеног 26. рођендана“, истакао је Ћосић.

Он је увјерен да ће ова посјета бити још једна у низу међусобних посјета делегација Јужне Осетије и Републике Српске, што ће додатно учврстити и ојачати пријатељску и братску сарадњу два народа.

„Руси су гинули за ову општину и овај град, они су се храбро борили и у борби за народ Јужне Осетије, и зато желим да им у име грађана овог града и општине изразим нашу велику захвалност и одам почаст“, поручио је Ћосић.

Бибилов није крио задовољство пријемом и добродошлицом, не само данас у Источном Сарајеву, него и претходних дана у Бањалуци, при чему је посебну захвалност исказао предсједнику Републике Српске Милораду Додику који је руководству Јужне Осетије упутио позив за заједничку прославу 9. јануара – Дана Републике Српске.

„Што се тиче Источног Сарајева, нисмо могли а да не посјетимо овај град и општину Источно Ново Сарајево, и то прије свега јер смо увидјели да је на једној ледини, без игдје ичега, врло брзо изграђен модеран град“, наглашава Бибилов.

Нисмо могли, додао је Бибилов, да овдје, у Републици Српској, не одамо пошту једном од највећих руских дипломата Виталију Ћуркину, коме смо данас положили вијенац на споменик.

„Ми нећемо и не можемо да одемо из овог краја, а да не посјетимо гробове и положимо цвијеће у помен руским добровољцима који су дали своје животе за слободу српског народа“, категоричан је Бибилов.

Предсједник Јужне Осетије посебно је захвалио Ћосићу и његовим сарадницима на срдачном и топлом пријему, при чему је нагласио да још једном свим грађанима Републике Српске честита 9. јануар – Дан Републике.

Делегација Јужне Осетије синоћ је започела дводневну посјету Источном Сарајеву.

Осим предсједника Бибилова, у делегацији Јужне Осетије су министар спољних послова Дмитриј Медојев, шеф администрације предсједника Игор Козајев и савјетник министра спољних послова Гела Валијев.

Делегација Јужне Осетије, у оквиру посјете Српској поводом 9. јануара – Дана Републике, претходно је боравила у Бањалуци, гдје је потписан меомрандум о сарадњи двије републике.

Извор: СРНА

Scroll To Top