Додик положио вијенац на спомен-обиљежје Чуркину

Додик положио вијенац на спомен-обиљежје Чуркину

Предсједник Републике Српске Милорад Додик положио је данас у Источном Сарајеву вијенац на спомен-обиљежје бившем руском амбасадору при УН Виталију Чуркину, истичући да овај руски дипломата није стао у одбрану само српског народа, него се истински залагао за мир у свијету и заштиту интереса Руске Федерације.

Вијенце на споменик Чуркину положили су и амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, као и делегације Општине Источно Ново Сарајево, Удружења „Источна алтернатива“, Удружења „Путин“ из Источног Сарајева, те мото-клуба „Ноћни вукови“.

Споменик преминулом руском амбасадору у УН откривен је у новембру прошле године, а догађају су присуствовали удружења из Србије, представници Општине Источно Ново Сарајево, Владе Републике Српске, руске Амбасаде у БиХ и бројни грађани.

Том приликом, Војин Павловић, предсједник Удружења грађана „Источна алтернатива“ Републике Српске, која је била иницијатор ове активности, рекао је да се на тај начин жељела изразити дубока захвалност Чуркину и Руској Федерацији на непоколебљивости и принципијелној борби за истину о рату у БиХ и спречавању срамне и перфидне иницијативе за усвајање британске резолуције о Сребреници, којом су српски народ жељели да прогласе геноцидним.

Чуркин је био изасланик Москве приликом преговора за вријеме сукоба у бившој Југославији од 1992. до 1994. године.

Ријеч је о руском дипломати који је уложио вето у име Руске Федерације када је 2015. године у Савјету безбједности УН предложена Резолуција о Сребреници.

Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин је 20. фебруара прошле године изненада умро од срчаног удара на свом радном мјесту.

Извор: СРНА

Scroll To Top