Подршка пронаталитетној политици у Општини Источно Ново Сарајево

Подршка пронаталитетној политици у Општини Источно Ново Сарајево

Општина Источно Ново Сарајево слободно се може похвалити да је једна од ријетких општина у Републици Српској са позитивном стопом наталитета. Да би настојали задржати овај тренд, донесен је Правилник о пронаталитетној политици, који је Општинска управа усвојила у јуну 2014. године.

Примјењивани Правилник од 2014. године садржавао је двије компоненте за додјелу једнократне новчане помоћи:

  • средства усмјерена за новорођену дјецу (прворођено дијете 100 КМ, другорођено 200 и 400 КМ за треће и више) и
  • суфинансирање трошкова једне процедуре асистиране репродукције (вантјелесне оплодње), за коју се одобрава износ од 2. 000 КМ за трећи покушај.

Општинска управа је у великој мјери ангажована на провођењу наведених мјера пронаталитетне политике, те је у претходне четири године одобрила 396 захтјева за новорођену дјецу и 15 захтјева за вантјелесну оплодњу. За ове намјене из буџета Општине издвојено је близу 100 хиљада конвертибилних марака, тачније 98.160 КМ.

Усљед повећаног интереса наших суграђана, те на приједлог одборника у Скупштини општине Источно Ново Сарајево, Скупштина општине донијела је Закључак да се у оквиру постојећег Правилника угради нова, трећа компонента којом је омогућено да свака незапослена мајка, која има 4 и више дјеце, од којих је најмање 2 дјеце малољетно, добија редовне приходе (накнаде) из буџета Општине у износу од 150,00 КМ на мјесечном нивоу.

Овим путем упућујемо позив свим  мајкама, које испуњавају наведене услове да поднесу захтјев надлежном Одјељењу Општинске управе, како би им се донијело Рјешење о додјели помоћи.

За све додатне информације, заинтересовани се могу лично обратити Одјељењу за привреду и  друштвене дјелатности (канцеларија број 14), као и на број телефона 057/340-836 и имејл адресу (info@opstinains.net).

Контакт особе:

Вања Самарџија

Бојана Јоловић

09.02.2018.

Scroll To Top