Потписан Меморандум о сарадњи са Удружењем „Прогрес“ из Сарајева

Потписан Меморандум о сарадњи са Удружењем „Прогрес“ из Сарајева

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић данас је са представницима Удружења за психо-социјалну подршку и бољу будућност „Прогрес“ из Сарајева потписао Меморандум о заједничкој реализацији пројекта „Про-посо“ у овој години којим је предвиђено да осам младих људи прође практичну обуку.

Ћосић је рекао новинарима да ће приликом избора оних који ће проћи практичну обуку, стручно оспособљавање и запошљавање код локалних послодаваца предност имати занатлије и они који хоће да се баве „реалним бизнисом“.

„Обуку ће проћи особе животне доби између 18 и 35 година које су тренутно незапослене са завршеном основном или средњом стручном школом. За реализацију овог пројекта општина Источно Ново Сарајево издвојиће 8.000 КМ, а одређена средства обезбиједиће и `Прогрес`“, навео је Ћосић.

Он је напоменуо да је ово наставак активности које општина Источно Ново Сарајево спроводи с циљем пружања подршке запошљавању и самозапошљавању људи са овог подручја, који хоће да покрену властити бизнис.

Ускоро би требало да буде расписан јавни позив и, уколико се сви рокови испоштују, 30. априла требало да почне реализација пројекта.

Осим сарадње са Владом Републике Српске, Заводом за запошљавање, локална заједница наставља сарадњу са партнером из невладиног сектора који ће дати подршку младима у обуци, преквалификацији, доквалификацији или запошљавањем на одређени период.

„Обука траје шест мјесеци када је ријеч о `Прогресу`, а ми ћемо се потрудити да јавним позивом, који слиједи након потписивања Меморандума, дођемо до приватних послодаваца који ће запослити људе и на дужи период“, навео је Ћосић.

Предсједник Удружења „Прогреса“ Елвир Чаушевић истакао је да је ово десета регија у којој се реализује пројекат и да је до сада око 177 особа у три регије у Републици Српској прошло овај програм и, према евиденцији Удружења, 106 њих је у радном односу.

„До сада смо инвестирали негдје око 415.000 КМ. Надамо се да ћемо ову сарадњу наставити, с обзиром да је ријеч о једном виду неформалне практичне дообуке, преквалификације и да млади људи овим не добијају посао, него шансу да постану конкурентни на тржишту рада“, истакао је Чаушевић.

Програм је до сада реализован у Бихаћу, Фочи, Горажду, Мостару, Приједору, Сарајеву, Сребреници, Травнику, Тузли, а данас је потисан Меморандум о сарадњи са општином Источно Ново Сарајево.

Извор: СРНА

Scroll To Top