Дани безбједности саобраћаја у Источном Сарајеву

Дани безбједности саобраћаја у Источном Сарајеву

У општини Источно Ново Сарајево данас је одржана централна манифестација „Дани безбједности саобраћаја у Источном Сарајеву“ у којој су учестовали ученици основних и средњих школа ради едукације младих као учесника саобраћаја.

Манифестацију која је трајала од уторка, 8. маја, до данас организовала је Полицијска станица за безбједност саобраћаја Источно Сарајево у сарадњи са Основном школом „Свети Сава”, Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске, Ауто-мото савазом Српске и средњим школама „28. Јуни” и „Гимназија и средња стручна школа” Источна Илиџа.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић истакао је да је значајна свака манифестација која има за циљ безбједност дјеце јер она теоријски и практично уче о безбједности и потреби да воде рачуна о својим и животима својих другара.

Ћосић је изразио очекивање да ће ова манифестација да постане традиционална како би се сваке године указивало на неопходност рада институције у циљу заштите живота људи.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић истакао је да је тренд у Европи „град по мјери грађана, а не аутомобила“, те оцијенио да Источном Сарајеву недостају бициклистичке стазе.

„У наредном периоду требало би да имамо мање возила у центру града, а да те површине оставимо за пјешаке и дјецу и прилагодимо њиховим потребама“, поручио је Радовић и најавио да ће се сарадња Агенције и локалне самоуправе наставити и у наредном периоду.

Директор Основне школе „Свети Сава“ Данијела Мрда рекла је да су ове године у фокусу дјеца као најмлађи учесници у саобраћају и они који су као пјешаци највише угрожени.

Она је навела да су у току тродневне манифестације одржане различите активности – учење учествовања у саобраћају дјеце пјешака, саобраћајна секција школе организовала је показне вјежбе заједно са полицијом, вожња бициклом и тестови знања, док су средњошколци посјетили „Центротранс“ да би се упознали како функционише градски саобраћајни превоз.

„Данас су се најмлађи показали кроз дефиле у граду сјајним маскенбалом, старија одјељења су играла мали фудбал, а средњошколци стрит баскет“, навела је Мрда.

АМС Републике Српске је обезбиједио показне справе, „пијане наочале“ и појас, који ће као симулатор имати прилику да виде средњошколци који полажу возачки испит.

Извор: СРНА

 

11.05.2018.

Scroll To Top