Практична обука за осам незапослених

Практична обука за осам незапослених

Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да ће у оквиру пројекта „Про-посо“ у наредних шест мјесеци практичну обуку проћи осам незапослених особа, за шта ће општина издвојити 8.000 КМ.

Ћосић је подсјетио да је недавно са представницима Удружења за психо-социјалну подршку и бољу будућност „Прогрес“ из Сарајева потписао меморандум о заједничкој реализацији пројекта „Про-посо“, којим је предвиђено да практичну обуку прођу незапослени који имају између 18 и 35 година са завршеном основном или средњом стручном школом.

Он је навео да у пројекту учествују Предшколска установа „Патријарх Павле“, комунална предузећа „Рад“ и „Водовод и канализација“, Матична библиотека Источно Сарајево, као и приватни послодавац, а ријеч је о предузетничкој дјелатности – „Мајстори за пиво“.

„Било би добро да након шест мјесеци омогућимо да ови млади људи наставе ангажман, ако не код ових послодаваца, онда код других“, рекао је Ћосић новинарима.

Предсједник Удружења „Прогрес“ Елвир Чаушевић рекао је да, са ових осам уговора који су данас потписани у Источном Новом Сарајеву, у цијелој БиХ, у десет пројектних регија, постоји 71 полазник шестомјесечне неформалне практичне обуке.

„Циљ је увођење у практичну обуку осам незапослених људи који су из домена занатских и техничких занимања, да бисмо им омогућили да додатним стручним оспособљавањем лакше нађу посао“, истакао је Чаушевић, који је и координатор пројекта „Про-посо“.

Он напомиње да је, осим стручних компетенција, битно да полазници усвоје додатне социјалне вјештине које ће им омогућити да буду конкурентнији на тржишту рада.

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Трифковић рекла је ће у оквиру пројекта у овој установи бити запослене двије стручно квалификоване особе.

„Пружићемо им прилику да за ових шест мјесеци стручно усаврше писање пројеката код страних организација. Биће им додијељени ментори, који ће пратити њихов рад и напредак“, истакла је Трифковићева.

Дипломирани економиста Срђан Шкрба сматра да ће ова обука бити добра прилика за додатно усавршавање, уз наду да би код послодавца „Мајстори за пиво“ могао и да настави даљи рад.

Извор: СРНА

Scroll To Top