Преглед најзначајнијих активности Општинске управе и преглед капиталних пројеката са финансираним износима у 2017. години

Преглед најзначајнијих активности Општинске управе и преглед капиталних пројеката са финансираним износима у 2017. години

У циљу потпуног и транспарентног информисања грађана и јавности, дајемо вам преглед најзначајнијих активности Општинске управе и преглед капиталних пројеката са финансираним износима у 2017. години.

НАЈЗНАЧАЈНИЈА КАПИТАЛНА УЛАГАЊА, АКТИВНОСТИ И  МАНИФЕСТАЦИЈЕ ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ У 2017. ГОДИНИ

Подршка Србије Источном Сарајеву биће још већа и снажнијаГрађани Источног Сарајева моћи ће да рачунају на још већу и снажнију подршку Србије, поручио је предсједник Србије Александар Вучић након састанка са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем и шест начелника општина у саставу града. Вучић је изјавио да је Владе Србије усвојила Одлуку о издвајању средстава за изградњу трга у Источном Новом Сарајеву и разних инфраструктурних објеката на подручју општине Пале. Рекао је да је на састанку било ријечи о начинима како да Србија помогне овим локалним заједницама.

Он је нагласио да је желио мање да обећава, а више да испуни с обзиром на то да Србија данас има довољно новца. „Спремни смо да помогнемо, али мрзим да нешто обећам и не урадим. Боље да кажем пустите да вас изненадим – неће бити непријатних већ само пријатних изненађења„, рекао је Вучић.

Градоначелник Источног Сарајева је захвалио Србији на помоћи Србије овој локалној заједници, као и на обећању да ће помоћ бити и даЉе издвајана. Он је истакао да је Вучића упознао о настанку Града и Универзитета у Источном Старајеву, природиним потенцијалима и досадашњим развојем. „Захвални смо на овој посјети и сматрамо је историјском. Она је веома важна како за Град Источно Сарајево, тако и за Републику Српску„, рекао је Вуковић.

Потписан уговор о коришћењу донације од милион евра Владе СрбијеМинистар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић потписали су уговор, којим је прецизиран начин кориштења милион евра које је Влада Србије донирала овој локалној заједници за изградњу градског трга.

Тегелтија је рекао да је ово највећа појединачна донација Владе Србије, која је донирала средства за побоЉшање стандарда грађана. Подсјетио је да ће Влада Републике Српске Источном Новом Сарајеву додијелити два милиона КМ за завршетак спортске дворане.

Ћосић је рекао да је потписан уговор који прецизира начин усмјеравања донираних средстава према извођачу радова, односно ономе ко буде изабран на тендеру за изградњу градског трга од 8.000 метара квадратних. Он је нагласио да ће трг бити грађен заједно са спортском двораном чији се кров урушио 2012. године усљед обилног снијега за шта ће Влада Републике Српске издвојити два милиона КМ, а општина из буџета милион КМ. Нагласио је да је ово највећи инфраструктурни пројекат, ако се изузме изградња Болнице Источно Ново Сарајево.

 

Свечано отворена Предшколска установа „Патријарх Павле“Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је на отварању Предшколске установе „Патријарх Павле“ у Источном Новом Сарајеву да су такве установе за дјецу будућност српског народа. Након што је са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком свечано отворио установу, патријарх Иринеј је рекао да му је ова свечаност у Источном Новом Сарајеву донијела велику радост.

„Моја радост данас је двострука. Једнако ме радује чињеница да је ријеч о православној установи за васпитање и одгој дјеце, као и одлука да се обданиште назове по имену највећег српског патријарха Павла“, рекао је патријарх Иринеј.

Према његовим ријечима, овакви пројекти су чврста основа за будућност Републике Српске и српски народ.

Додик је изразио задовољство овим свечаним чином и најавио да ће Република Српска и њене општине, заједно са Српском православном црквом настојати да заједно у свакој локалној заједници отворе бар по једно православно обданиште. „Наша црква најјачи је дио нашег идентитета и хвала јој што нас окупља“, поручио је Додик.

Церемонији отварања обданишта присуствовали су представници институција Републике Српске, српски представници у заједничким институцијама БиХ, представници Града Источно Сарајево, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и његове колеге начелници општина са овог подручја Српске, гости и грађани.

Ћосић је поздрављајући све званице и госте рекао да је општина Источно Ново Сарајево мала општина са 12.000 становника, који су велики и добри људи, који су ову општину и свој град изградили са ледине. Он је свим добрим Људима захвалио на подршци. Истакао је да су обданиште заједно основали општина Источно Ново Сарајево и Митрополија дабробосанска Српске православне цркве. Новоизграђени модерни објекат има површину од око 790 метара квадратних са 2.100 метара квадратних дворишта. Изградњу обданишта подржао је кабинет предсједника Српске са 400.000 КМ, док је 570.000 КМ обезбиједила општина Источно Ново Сарајево. Капацитет обданишта је 120 дјеце, од чега 20 јасличког узраста.

Пуштен у рад водоводни систем у ТврдимићимаПредсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић свечано је пустила у рад реконструисани дио водовода на локалитету Тврдимића у општини Источно Ново Сарајево, пројекат вриједан 95.000 КМ. „Заиста ми је задовоЉство што смо у прилици да на подручју Источног Сарајева учествујемо у низ дивних манифестација, укључујући и овај веома значајни пројекат који је животно важан и односи се на дио општине Источно Ново Сарајево којим потврђујемо да Влада Републике Српске чврсто стоји иза свих пројеката чији је циљ побољшање живота наших грађана на цијелој територији Републике Српске“, изјавила је Цвијановићева. Она је нагласила да је овај водоводни пројекат плод сарадње локалних власти и Владе Републике Српске, укључујући и Фонд за заштиту животне средине и енергетске ефикасности Републике Српске.

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетске ефикасности Републике Српске Срђан Тодоровић најавио је да ће Фонд, у име Владе Републике Српске, наставити да даје подршку реализацији стратешких инфраструктруних објекта, попут управЉања отпадом и водоснабдијевања на подручју Источног Сарајева.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изразио је задовољство реализацијом ових пројеката, те истакао да је њихов циљ побољшање живота грађана овог дијела Републике Српске. Према његовим ријечима, општина ће наставити да улаже у Тврдимиће и локална насеља с циљем стварања услова за туризам.

Директор Јавног предузећа „Водовод и канализација“ Источно Ново Сарајево Јован Катић захвалио је Влади Српске, Фонду и општини Источно Сарајево за подршку реализацији овог пројекта.

Потписан Меморандум који се односи на реализацију изградње два кружна тока у општини Источно Ново СарајевоНачелник Општине Источно Ново Сарајево  Љубиша Ћосић и вршилац дужности директора Јавног предузећа „Путеви Републике Српске“ Ненад Нешић потписали су Меморандум о размијевању и сарадњи, који се односи на реализацију изградње два кружна тока у општини Источно Ново Сарајево, чија је процијењена вриједност око 500.000 КМ. Ћосић је рекао да ће изградњом два кружна тока бити ријешен проблем саобраћајних гужви и повећана безбједност у саобраћају на двије кључне раскрснице на регионалном путу који пролази кроз Улицу Војводе Радомора Путника.

„За дионицу од Враца до тржног центра „Том“ се слободно може рећи да је регионална кичма која пролази кроз нашу општину. Овим пројектом ући ћемо у реализацију рјешавања проблема на раскрсницама код „Фото Васића“ и ресторана „Младо јагње“. Прва раскрсница уопште није покривена саобраћајним рјешењем који регулише саобраћај, док друга има семафор“, рекао је начелник Ћосић. Он је додао да су потписивањем Меморандума регулисана права и обавезе обје стране, те да је општина Источно Ново Сарајево финансирала израду пројектне документације у коју је уложено око 20.000 хиљада КМ, најавивши да ће бити пружена сва неопходна помоћ „Путевима Републике Српске“ да би се што брже дошло до грађевинске дозволе. Према његовим ријечима, предузеће „Путеви Републике Српске“ је овим меморандумом преузело на себе обавезу да финансира изградњу ових саобраћајница, а Општина ће, по завршетку радова, преузети бригу о одржавању.

Реконструкције војничких крстова и гробних мјеста Општина Источно Ново Сарајево у сарадњи са Борачком организацијом, кренула је у пројекат реконструкције војничких крстова и гробних мјеста на војничком гробљу „Враца“ и „Врањеш“.
Представници Борачке организације општине Источно Ново Сарајево, изразили су своје задовољство испоштованим договором са начелником Љубишом Ћосићем. Средства за реализацију овог пројекта издвојила је Општина Источно Ново Сарајево. Реконструкција је подразумјевала брушење, односно избјељивање крстова и облога, исписивање слова на крстовима, бетонирање дека на гробна мјеста и прекривање бијелом ризлом.

Наставак постинвестиционе подршке фирмама у Општини Источно Ново СарајевоУ оквиру Програма постинвестиционе подршке, који се реализује кроз Сарадничку мрежу институција на свим нивоима власти у БиХ, представници општине Источно Ново Сарајево су у петак,  31. марта 2017. године посјетили неколико локалних предузећа. циљ посјете је постинвестициона подршка компанијама у раду и даљем инвестирању, те идентификација административних, регулационих или оперативних препрека са којима се сусрећу у свом пословању.

Током посјете фирми „Кесо промет“ из Зворника, разговарало се о тренутним пословима, проблемима и будућим плановима. Менаџер фирме Жељко Вуковић је истакао да након завршетка изградње бензинске пумпе, компанија планира нову инвестицију – изградњу дистрибутивног центара смрзнутих производа из области пекарске индустрије. По завршетку И фазе планирано је запошљавање око 15 особа, а завршетком друге фазе и до 30 особа.

Представници општине су посјетили и самосталног привредника Ранка Гаца који се дуги низ година бави каменорезачким радовима и изградњом надгробних споменика. Тема разговора били су текући пословни проблеми са којима се сусрећу свакодневно, као и  положај занатлија. Истакнут је проблем проналажења квалификованих радника за овај посао, те проблеми који се односе на увоз основних сировина за рад.  Самостални привредници су важан дио приватног сектора општине, општина има интерес максимално помагати развој нових привредника.

Приликом ове двије посјете  представници општине договорили су  наредне активности.

Групација Свјетске банке у сарадњи са Британском амбасадом у оквиру пројеката „Побољшање инвестиционе климе и приступа тржиштима – ИЦАМ“ и „Привлачења инвестиција и унапређења пословног окружења на локалном нивоу у БиХ – ЛИФЕ“, пружа техничку помоћ Сарадничкој мрежи с циЉем подизања пословне конкурентности приватног сектора кроз смањење трошкова пословања и повећања транспарентности у раду државних, ентитетских и општинских органа управе.

Потписани уговори о стипендирању 75 студенатаОпштина Источно Ново Сарајево је додијелила 75 стипендије студентима у износу од по 100 КМ за 10 мјесеци за  академску 2017/18 години. Начелник општине Љубиша Ћосић је честитао стипендистима и овом приликом им пожелио да у што краћем року заврше студирање, како би својим знањем помогли развоју локалне заједнице, али и Републике Српске.

„Настављамо дугогодишњу праксу и Општина је, након јавног позива за додјелу стипендија одлучила да стипендира свих 75 студената који су се јавили на конкурс и са њима потписујемо уговоре“, рекао је Ћосић. Према његовим ријечима, већина од 75 студената који су се пријавили на конкурс испунила је прописане услове, али је Општина одлучила да изађе у сусрет и неколицини њих који су се пријавили за стипендију, а нису испунили услове. „Источно Ново Сарајево је градска општина која додјељује највише стипендија. Желим да се тиме похвалимо, али и да подстакнемо остале општине на подручју Града Источног Сарајева да помогну младима током студирања, јер су они ти који у будућности треба да развијају друштво“, нагласио је Ћосић.

Обиљежена крсна слава и Дан општине Источно Ново СарајевоСлужењем Свете литургије у Храму Светог великомученика Георгија у Миљевићима, којој је присуствовао велики број вјерника, је почела централна свечаност поводом обиљежавања Спасовдана-крсне славе и Дана општине Источно Ново Сарајево. Након Свете литургије, положени су вијенци на Војничком гробљу и на централном крсту у Миљевићима. Служен је парастос и положено цвијеће и у Спомен-соби палим борцима одбрамбено-отаџбинског рата.

Славски обред и ручак уприличени су у ресторану „Аурора“, којем је присуствовао велики број званица привредног, културног и политичког живота Источног Сарајева као и радници општинске управе. Поводом крсне славе и Дана општине позиву се одазвао и предсједник Градске општине Чукарица Срђан Коларић са сарадницима, који су присуствовали централној свечаности.

Улицама Источног Новог Сарајева у послијеподневним часовима прошла је славска литија, у којој је учествовао велики број грађана. Након завршетка литије положено је цвијеће на споменик „Слава Српском борцу“, који се налази испред зграде Општинске управе.

Одржана Видовданска академија у оквиру манифестације „Принципови дани“У оквиру манифестације „Принципови дани 2017“ у галерији „Кућански“ у Источном Новом Сарајеву одржана је свечана Видовданска академија. Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је да су Гаврило Прнцип и Видовдан у БиХ постали познати 28. јуна 1914. године, те да је овај припадник „Младе Босне“ био слављен у Сарајеву све до краја прошлог вијека, када је Принцип заједно са Србима напустио тај град. „Гаврило је прије три године своје мјесто нашао у парку које носи његово име у Источном Сарајеву, и овом приликом желим да поручим, да ће Гаврило остати у овом граду, а са њим и Срби који су јако везани за њега“, рекао је Ћосић.

Он је нагласио да је Видовдан увијек био повезан са Србима, и то не само за трагичне догађаје, већ да је увијек био преломан за српски народ, који је након тих догађаја наставЉао да живи на својим огњиштима. „Ми у Источном Сарајеву, иако смо малобројни у односу на федерално Сарајево, желимо да кажемо, да смо ми /Срби/ увијек били овдје, те да ћемо и остати ту гдје јесмо“, поручио је Ћосић. Према његовим ријечима, Источно Ново Сарајево постало је познато по Прициповом парку и његовом споменику који се ту налази, нагласивши да је то први споменик Принципу у Републици Српској, али и цијелој БиХ.

Диригент Српског пјевачког друштва „Слога“ из Сарајева Стефан Мојсиловић рекао је да се овај хор представио изложбом под називом „130 година српске хорске пјесме у Сарајеву“, у којој је по први пут изложено све што је сакупЉено од оснивања. Осим изложбе Српског пјевачког друштва „Слога“, посјетиоци су вечерас могли да виде изложбу под називом „Српски санитет 1914 – 1918“, која је 2015. године проглашена за најбоЉу у Србији, а представили су је Народни музеј Шабац у сарадњи са Музејом града Новог Сада и Војним музејом Београд.

Умјетници из Источног Сарајева Бранко Пјевић и Ђорђе Кардум припремили су изложбу под називом „Радо иде Србин у војнике“, а својом колекцијом старих честитки из периода од 1886. до 1945. године под називом „Откуцај прошлости“, представила се књижевница и колекционар Јасмина Јанковић из Београда.

У програму свечане академије учествовао је хор Српског пјевачког друштва „Слога“ Сарајево, књижевници Јасмина Јанковић и НедеЉко Зеленовић, ученици средње Музичке школе, вокално-инструментални састав и чланови Драмског студија Културног центра Источно Ново Сарајево.

Одржана јубиларна 10. „Конференција беба“У оквиру манифестације “Принципови дани 2017“ Општина Источно Ново Сарајево организовала је јубиларну десету по реду манифестацију „Конференција беба“ у сарадњи са Министарством за породицу омладину и спорт Републике Српске.Манифестације је одржана   у парку „Гаврило Принцип“, гдје је  за наше  најмлађе суграђане припремљен занимљив забавни и едукативни садржај, те уручивање пригодних поклона од представника општине Источно Ново Сарајево, Града Источно Сарајево и спонзора.

„У сарадњи са нашим спонзорима обезбиједили смо пригодне робно новчане награде за побједнике овогодишње `Конференције беба`, а за све остале бебе које нису добиле главне награде, припремили смо едукативне сликовнице које су прилагођене њиховом узрасту“, рекао  је  начелник за привреду и друштвене дјелатности Игор Ђокановић.

Титулу најмлађе бебе понијела је Марија Берјан која је има свега 10 дана, најстарија беба је Михајло Голијанин који је на Видовдан прославио први рођендан, док је титулу бебе са највише браће и сестара понијела Лена Зељаја која има још двије сестре и брата.

Свечано отворен 11. „Први кадар“У Источном Новом Сарајеву је отворен 11. Међународни филмски фестивал „Први кадар“ на којем ће током пет дана бити приказана 43 филма из 20 земаЉа.

Фестивал су свечано отворили прослављени српски глумци Горица Поповић и Лазар Ристовски, заједно са представницима Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства цивилних послова БиХ Добринком Максимовић и Биљаном Чамур Веселиновић.

Ристовски и Поповићева добили су награде „Првог кадра“ – Печат кнеза Павла.

Предсједник Организационог одбора Фестивала Љубиша Ћосић рекао је да велики број филмова који ће бити приказан током петодневног програма јасно говори о квалитету и традицији ове реномиране културне манифестације. „Фестивал `Први кадар` превазилази границе Републике Српске и БиХ и све је више запажен у региону“, рекао је Ћосић, који је и начелник општине Источно Ново Сарајево.

Максимовићева је истакла да је Министарство просвјете и културе Републике Српске све вријеме финансијски подржава и цијени овај фестивал. Она је позвала грађане Источног Сарајева да посебну пажњу посвете филму „Лице лафоре“, аутора Дениса Бојића, у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

Ристовски је рекао да „Први кадар“ представЉа печат кинематографије у овом дијелу Српске, БиХ и региона, док је Поповићева оцијенила да је овај фестивал бисер који треба његовати и чувати.

Фестивал је отворен пројекцијом играног филма „Козје уши“, у присуству главне глумице Горице Поповић и ауторске екипе филма.

Умјетнички директор и селектор фестивала Александра Митрић Штифанић истиче да мото фестивала – „Прави кадар“ наглашава висок квалитет фестивалске селекције у избору најбоЉих свјетских и домаћих документарних и кратких играних филмова, али и значај фестивала у представЉању правих умјетничких вриједности кроз пратећи програм и његов едукативни сегмент.

„И ове године на фестивал долазе филмови са најзначајнијих филмских фестивала у свијету. У званичном такмичарском програму такмичиће се 43 филма из 20 земаЉа који ће бити приказани у пет фестивалских селекција“, навела је Штифанићева.

Дјеци из Источног Сарајева омогућено бесплатно скијањеДиректор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић потписао је уговоре са представницима шест општина Источног Сарајева о бесплатном скијању за дјецу са подручја општина овог града, а потписивању је присуствовала и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић. Цвијановићева је подржала активности ОЦ „Јахорина“ с циљем да дјецу са подручја града Источног Сарајева зближе с Јахорином.„Свјесни смо важности да је то битан економски и туристички ресурс за ово подручје и Републику Српску, водећи рачуна да постоји дуга традиција, те да је неопходно обавити одређене активности како би се искористила велика развојна шанса и шанса за додатно запошљавање“, рекла је Цвијановићева.

Љевнаић је истакао да ОЦ „Јахорина“ као друштвено одговорна компанија жели да подстакне што већи број дјеце да се баве скијањем. „Циљ нам је да што више дјеце дође на Јахорину, да ову планину заволе и доживљавају као своју, те да прве скијашке кораке направе управо овдје. За ову сезону смо припремили два новија ски-вртића“, рекао је Љевнаић. Према његовим ријечима, циљ пројекта јесте да се сезона са постојећих 60 дана скијања продужи на 120 до 130 дана како би се покренуо замајац туристичке потрошње. Уговор у име општине Источно Ново Сарајево потписао је начелник Љубиша Ћосић.

Свечано дочекан свјетски првак у џудоуВелики број грађана Источног Сарајева дочекао је у парку „Гаврило Принцип“ новог свјетског првака у џудоу Немању Мајдова. „Нисам знао да ћете ме овако дочекати, иако сам знао да имам велику подршку својих суграђана. Остао сам без текста“, рекао је Мајдов. Мајдов је истакао да је први свјетски првак из Србије и балканских простора, што му је био циљ када је почео да тренира џудо. Он је рекао да је побиједио седам мечева, а да је у категорији било 77 такмичара из цијелог свијета. Нови свјетски шампион је нагласио да му је сан донијети олимпијско злато у Источно Сарајево, за који се нада да ће се остварити на наредним Олимпијским играма.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да је велика ствар за једну земљу када каже да је „земља свјетских шампиона“, те да општина и град из којег долази нови свјетски шампион треба да буду поносни, а да заслуге припадају породици Мајдов, прије свега, мајци Биљани. Ћосић је истакао да општина Источно Ново Сарајево пружа подршку спорту, али да је Мајдов овај пут превазишао све могућности и доказао да један момак може сам доста да уради. „Морам да обећам пред свима вама. Рекли смо да ћемо направити салу за свјетског шампиона“, додао је Ћосић и честитао освајање злата свјетском прваку у џудоу. Мајдов је као репрезентативац Србије у џудоу постао првак свијета у конкуренцији до 90 килограма на шампионату у Будимпешти.

Пријем у кабинету начелника за играче рукометног клуба „Славија“ и члана џиу џицу клуба „Славија“ Данијела БлажићаУ кабинету начелника Општине Источно Ново Сарајево, уприличен је пријем за играче рукометног клуба „Славија“ из Источног Сарајева поводом њиховог успјеха, који су постигли освојивши титулу првака Републике Српске што им је омогућило улазак у Премијер лигу БиХ. Начелник Општине Љубиша Ћосић, изразио је задовољство оствареним успјехом, пожело им успјешан рад и у будућности те уручио пригодан поклон.

Пријем је уприличен и за Данијела Блажића члана  џиу џицу клуба „Славија“  из Источног Сарајева, који се окитио бронзаном медаљом на Европском првенству одржаном у Бања Луци. У борби за бронзу Блажић је савладао Швеђанина, чиме је остварио најбољи резултат икада за овај спорт у Републици Српској .Овом приликом начелник је честитао Блажићу и тренеру Огњену Црногорцу на освојеној медаљи, пожелио им много успјеха на предстојећим такмичењима и уручио поклон.

ТАБЕЛА: 

ПРЕГЛЕД КАПИТАЛНИХ ПРОЈЕКАТА СА ФИНАНСИРАНИМ ИЗНОСИМА У 2017. ГОДИНИ

 

 

 

Scroll To Top