За уређења зграда и улаза обезбијеђено 28.000 КМ

За уређења зграда и улаза обезбијеђено 28.000 КМ

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић потписао је јуче са 31 представником заједница етажних власника из ове локалне заједнице уговоре о суфинансирању пројеката који за циљ имају унапређење услова за живот у зградама и уређење околног простора, укупне вриједности од 28.000 КМ.

Ћосић је новинарима рекао да су на јавни позив своје пројекте, у којима би општина учествовала са 50 одсто, могле да се кандидују све заједнице етажних власника са подручја Источног Новог Сарајева, за шта је било обезбијеђено око 33.000 КМ.

Он је навео да се највећи број кандидованих пројеката односио на постављање видео-надзора у зградама и око њих, кречење хаустора, ситне поправке, али и замјену крова, уређење око зграда, те постављање дјечијег мобилијара испред зграда.

Према његовим ријечима, комисија Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Источно Ново Сарајево детаљно је размотрила свих 35 пристиглих захтјева за суфинансирање пројеката, те су на крају одлучили да подрже тридесетак, чија је укупна вриједност 28.000 КМ.

Он је поручио да ће новац на рачуне заједница етажних власника бити пребачен већ сутра ујутро, те да очекује да ће пројекти бити реализовани најдаље за мјесец дана.

„Ми ћемо, наравно, послати комисију за надзор која ће утврдити да ли су сви пројекти реализовани на начин како је то предвиђено уговором који смо вечерас потписали“, истакао је Ћосић.

Он је рекао да га охрабрује чињеница да станари брину о својим зградама и да воде рачуна о средини у којој живе, те додао да општина у наредном периоду планира да додатно прошири сарадњу са заједницама етажних власника.

„Осим овог пројекта, који ће бити настављен и наредних година, сигурно ћемо ући у један вид партнерства по питању одржавања зелених површина око зграда, гдје би један дио посла за њих обављало комунално предузеће `Рад`. Ту би 50 одсто средстава обезбједила општина, а све с циљем чистије и уређеније средине и зелених површина око зграда“, навео је Ћосић.

Ћосић је рекао да ће се тај приједлог већ на некој од наредних скупштина наћи пред одборницима, изразивши наду да ће тај облик партнерства бити установљен и прецизиран, те да ће на тај начин бити омогућена и већа контрола одржавања животне средине и свих асфалтних и зелених површина у Источном Новом Сарајеву.

Представник заједнице етажних власника Улице цара Душана 84 Игор Ђурђић рекао је да су они од општине добили 1.000 КМ за уређење зелених површина и паркинга око зграде, те изразио наду да ће слични општински пројекти бити настављени и у будућности.

Миладин Ждрале из Спасовданске 11-б истакао је да ће 770 КМ, колико су добили од општине за пројекат инсталације видео-надзора, омогућити да знатно буде унапријеђена безбједност, пошто је раније било неких мањих инцидената и крађа.

Извор: СРНА

Scroll To Top