Потписани уговори о запошљавању 235 лица

Потписани уговори о запошљавању 235 лица

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић потписао је данас уговоре са 80 послодаваца о запошљавању 235 незапослених лица са подручја општина Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево и Трново, за шта је Завод обезбиједио 1.091.103 КМ.

Вујичић је новинарима у Источној Илиџи рекао да уговоре о запошљавању 235 активних тражилаца посла финансира Завод за запошљавање заједно са послодавцима и истакао да су скупови као што је данашњи добра прилика да од привредника и локалних заједница чују које су њихове потребе и шта би требало урадити у наредном периоду.

Он је нагласио да Завод за запошљавање редовно обавјештава Министарство просвјете и културе Републике Српске о ситуацији на тржишту рада, али и о трендовима и кретањима када је ријеч о потребној радној снази.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да ће кроз овај програм бити запослено око 120 лица из те локалне заједнице, те да ће они радити у јавном и приватном сектору.

Он је нагласио да број незапослених у општини Источно Ново Сарајево из године у годину опада, што, како каже, говори да су програми Завода за запошљавање Републике Српске оправдани.

„Сам податак да је 235 лица обухваћено овим програмом и да јавне институције, општине и јавна предузећа и приватни сектор планирају запослити оволики број људи, говори да је пројекат успио у ове три општине“, поручио је Ћосић.

Према његовим ријечима, општина Источно Ново Сарајево ће кроз одрађивање приправничког стажа омогућити да одређени број високообразованих младих људи у јавном сектору стекне годину дана радног искуства.

Ћосић очекује да ће наредне године програм запошљавања бити још разноврснији, да ће подршка приватном сектору бити већа, те да ће бити обухваћене и специфичне категорије, као што су занатлије, трговци, угоститељи и људи у сектору грађевине.

„Очекујем и да ће износ подстицаја за запошљавање бити још већи, јер би се на тај начин доходак радника додатно повећао“, рекао је Ћосић.

Власник пекаре „Златно зрно“ Драган Остојић навео је да ова фирма послује пет и по година и да има преко 90 запослених, те да је ово трећи пут да има помоћ Завода за запошљавање.

„Овај пут је та помоћ и највећа, запослићемо још десетак људи, односно проширићемо дјелтност кроз отварање још једног објекта у којем ће бити запослено осам радника“, појаснио је Остојић.

Вршилац дужности директора Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац рекла је да се ова установа потписивањем данашњег уговора обавезала да ће примити пет приправника.

Извор: СРНА

16.08.2018.

Scroll To Top