Начелник општине Љубиша Ћосић одржао конференцију за новинаре

Начелник општине Љубиша Ћосић одржао конференцију за новинаре

У развој општине Источно Ново Сарајево ове године је кроз бројне пројекте уложено око 12 милиона КМ средстава Владе Републике Српске, Владе Србије и општинских буџетских средстава, рекао је данас начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић.

Ћосић је на конференцији за новинаре истакао да је за све пројекте који су зваршени или се раде најзаслужнија општинска управа, уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Владе Жељке Цвијановић, као и посланика СНСД-а на нивоу БиХ и Српске.

„Општина Источно Сарајево данас је на истоку Српске општина која се најбрже развија, најурбанија је и општина је у коју људи долазе. Желимо да наш примјер партнерства буде примјер и другим локалним заједницама“, нагласио је он.

Ћосић је рекао да ће ових дана почети и изградња спортске дворане, која је урушена у фебруару 2012. године и у коју је до тада уложено око осам милиона КМ, градиће се паркинзи, а у току је и изградња трга.

„Вриједност ове инвестиције је 6.600.000 КМ, од чега су четири милиона средства влада Републике Српске и Србије, а остало су средства општине“, рекао је он и додао да би средином идуће године ови радови требали бити завршени.

Ћосић је навео да су у току радови на изградњи градског позориишта за шта је Влада Републике Српске обезбједила два милиона КМ, а општина је милион КМ властитих средстава инвестирала у доградњу Дома здравља.

Он је најавио да ће 22. септембра свечано бити отворен и највећи природни амфитеатар „Бели Вук“ са 600 мјеста у Тврдимићима.

Ћосић је нагласио да се граде и реконструишу многи путеви, на подручју општине је уведена ЛЕД расвјета, а раде се и многа игралишта, стазе за шетњу, адреналински парк, а интензивирана је и изградња стамбено-пословних објеката.

Он је оцијенио да ова локална заједница има најинтензивнији степен градње, додајући да ће у идућој години у пословној зони бити подигнути нови објекти многих предузећа, тако да ће бити 15.000 метара квадратних нових пословних простора.

Према његовим ријечима, регулационим планом Центар три планирана је изградња нове основне школе и обданишта, а у овој години се улагало и у школство, културу, спорт.

Ћосић истиче да поред свих ових пројеката, општина Источно Ново Сарајево врши стипендирање свих студената, а редовно врше подстицај привреде и пољопривреде и за прошлу годину су ипслаћена сва средства.

„Општина Источно Ново Сарајево је 2012. године била вођена без циља и плана, а данас имамо план до 2025. године“, истакао је он и додао да тренутно на подручју општине има постојећих 45 локација предвиђених за градњу стамбено-пословних објеката који могу примити 5.000 људи.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац истакао је да је општина Источно Ново Сарајево примјер доброг функционисања локалне власти са властима Републике Српске, што се види кроз велики број пројеката које је одобрила Влада Жељке Цвијановић и пројеката које је одобрио предсједник Српске Милорад Додик.

„Без такве врсте сарадње и такве врсте комуникације нема успјешног развоја локалне заједнице. Ова локална заједница може да носи епитет врло одговорних локалних политичара који желе да развијају локалну заједнице какве су потребе грађана“, рекао је он и додао да су на подручју општине Источно Сарајево извршена сва предизборна обећања када су у питању инфраструктурни пројекти.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Данијела Мрда истакла је да је општина Источно Ново Сарајево показала да је сензибилна на захтјеве својих становника.

Она је похвалила све што је до сада учињено, а посебно у области образовања и културе, истичући да је општина посебно била сензибилна према свим својим становницима кроз различите облике социјалног давања, али и подстицаје које је пружала свгим грађанима што је унаприједило квалитет живота грађана.

„Добре развојне политике општине Источне Сарајево је пратила и Влада Републике Српске, а није изостала и несебична подршка предсејдника Додика, а ми посланици смо пратили захтјев наше локалне заједнице“, истакла је она.

Мрда је истакла да је ова општина постала репер за квалитет у Републици Српској истичући да снажна локална зајендица јесте и снажна Република Српска.

Шеф Клуба одборника у Скупштини општине Источно Ново Сарајево Наташа Трифковић подсјетила је да је ова општинска власт затекла веома тешку ситуацију у општини, општински буџет је био празан, а данас се види да се у овој општини ради и гради и да има свој циљ.

Она наглашава да су поносни да су креирали добар програм подстицаја привреде и пољопривреде, програм стипендирања студената, програм пронаталитетне политике, а успјели су финансирати спортске колективе и невладине организације и обезбједили финансијску стабилност општине.

Извор: СРНА

06.08.2018.

Scroll To Top