Отворен новоизграђени дио Дома здравља вриједан око милион КМ

Отворен новоизграђени дио Дома здравља вриједан око милион КМ

Новоизграђени дио Дома здравља Источно Сарајево, у који је уложено око милион КМ, данас је свечано отворен, а у току је набавка опреме за службе, прије свега, за Хитну помоћ, изјавила је вршилац дужности директора ове здравствене установе Тијана Гаврић Мичић.

„Ово је важан дан за становнике општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа. У току је пресељење појединих служби, а Завод за медицину рада и спорта и апотека одмах ће почети са радом“, рекла је Мичићева новинарима.

Замјеник директора Дома здравља Источно Сарајево Данило Кујачић појаснио је да ће у новоизграђеном дијелу објекта, осим Центра за медицину рада и спорта, апотеке, службе Хитне помоћи која ће бити посебна цјелина у том простору, бити смјештени педијатрија и дјечија стоматологија, Центар за рехабилитацију и Центар за ментално здравље.

„Технички пријем ће бити ускоро, након тога слиједи опремање и пацијенти ће моћи да се лијече у новом дијелу. Тренутно имамо 110 запослених који ће радити и у новим службама. Вјероватно ће нам временом бити потребни нови радници, али за сада не“, рекао је Кујачић.

Директор Завода за медицину рада и спорта Републике Српске Анка Шмитран Ћурић изјавила је новинарима да ће од данас услуге које они пружају бити доступне грађанима Сарајевско-романијске регије.

„Ми смо потупно спремни да почнемо са радом када је ријеч о простору, кадру и опреми. Министарство здравља и социјалне заштите Српске уложило је 150.000 КМ у овај пројекат, а и ми смо уложили нешто својих средстава“, навела је Ђурићева.

Средства за доградњу обезбиједиле су општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа које су и оснивачи Дома здравља и Јавне установе „Апотеке Источно Сарајево“, док је ресорно министарство дозначило новац за Дом здравља и Завод за медицину рада и спорта.

Представник Министарства здравља и социјалне заштите Српске Милан Латиновић истакао је да се овај дом здравља развија од 1996. године, те да у оквиру њега постоје два важна центра, а то су Центар за ментално здравље и Центар за базичну физикалну рехабилитацију.

„Овај Дом здравља је међу 27 здравствениох установа које имају такве центре. То за грађане конкретно значи проширене услуге из ових области. Велики допринос у пружању тих услуга даће и Завод за медицину рада и спорта. Све заједно представља велики напредак за здравствену заштиту грађана у Источном Сарајеву“, нагласио је Латиновић.

Он је најавио да је ће у петак, 5. октобра, бити отворена болница у Источном Сарајеву – круна пројеката које су спроводили Влада Републике Српске и ресорно министарство.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је да двије општине морају да сарађују у пружању услуга грађанима, посебно када је ријеч о примарној здравственој заштити, без обзира на то што су начелници различитог политичког опредјељења.

„Општина је извојила 934.000 КМ, од чега је 150.000 КМ кредитних средстава из 2014. године, а све остало су наша властита средстава из буџета. Тиме смо се сврстали у ред ријетких локалних заједница у Републици Српској који су у овом износу успјели да изграде 1.000 метара квадратних додатног простора за медицинско и немедицинско особље, прије свега пацијенте“, напоменуо је Ћосић.

Он је изразио наду да ће Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске обезбиједити дио средстава за набавку опреме за поједине службе, те да ће то бити окончано до краја године.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић навео је да локална заједница учествује од почетка реализације овог пројекта од 2014. године.

„Препознали смо да постоји недостатак здравствених радника – специјалиста и када је ријеч о овој здравственој установи, али и другима на подручју града. С тим у вези идуће године ћемо покренути иницијативу и у буџету општине изнаћи средства за помоћ за усавршавање и специјализацију љекара који долазе из Источног Сарајева да лијече наше грађане“, истакао је Божовић.

Он је најавио да би Дому здравља ускоро требало да буде испоручено санитетско возило за које је општина Источна Илиџа обезбиједила 70.000 КМ, чиме ће ова здравствена установа бити још боље и адекватније опремљена.

Осим проширења Дома здравља Источно Сарајево, обновљена је фасада на старом дијелу објекта и завршено је комплетно спољашно уређење.

На подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа има 30.000 грађана који користе услуге Дома здравља.

Данашњем свечаном отварању новоизграђеног дијела Дома здравља Источно Сарајево присуствовали су руководство и запослени у овој установи, те представници политичког и јавног живота Источног Сарајева и велики број грађана.

Извор: СРНА

Scroll To Top