Ћосић: Влада први партнер у сарадњи

Ћосић: Влада први партнер у сарадњи

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић рекао је данас у Бањалуци да ова организација посматра Владу Српске, ресорна министарства и јавна предузећа као прве партнере у будућој успјешној сарадњи.

Ћосић је рекао новинарима да ће општине и градови Српске са будућом Владом и Народном скупштином радити на измјени одређених закона, међу којима су они о шумама, противпожарној заштити, локалној управи и самоуправи, те буџетском систему.

„Циљ је да скратимо одређене процедуре које утичу на наш рад. Ту су и могућности доношења закона о финансирању јединица локалне самоуправе, закона о уједначеном економском развоју Српске и слично“, навео је Ћосић након разговора са мандатаром за састав нове владе Српске Радованом Вишковићем у оквиру консултација о формирању нове владе.

Он је рекао да је Вишковић реалиста, који схвата проблеме на републичком и локалном нивоу, нагласивши да је потребно веће присуство ресорних министара у локалним заједницама ради унапређења сарадње.

„Разговарали смо и о јавним предузећима на простору наших локалних заједница која су данас у проблемима попут стечаја, а грађани очекују одређене одговоре и рјешења да она буду трансформисана и да профункционишу“, навео је Ћосић.

Он је истакао да Влада Српске има довољно институција као што су Инвестиционо-развојна банка, Гарантни фонд, Завод за запошљавање и ресорна министарства која могу помоћи локалним фирмама из реалног сектора да запосле више људи, повећају производњу и извоз.

Састанак представника Савеза општина и градова Српске са Вишковићем одржан је у Административном центру Владе Српске.

Извор: СРНА

27.11.2018.

Scroll To Top