Обиљежена крсна слава Борачке организације у Источном Новом Сарајеву

Борачка организација општине Источно Ново Сарајево обиљежила је крсну славу Митровдан, а тим поводом служена је света литургија у Цркви Светог Ђорђа на Врацама и парастос погинулим борцима, положено цвијеће на Централном крсту Војничког гробља, те преломљен славски колач у Парохијском дому.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак изјавио је да је ово прилика да се обиљежи крсна слава Борачке организације Републике Српске, али и да се ода помен погинулим саборцима.

Честитајући славу свим демобилисаним борцима, Тушевљак је рекао да се статус ове категорије бораца побољшава из године у годину.

„Имамо добру сарадњу и са општином, градом, али и са Владом Републике Српске, тако да смо стамбено ријешили све породице погинулих бораца и ратних војних инвалида прве и друге категорије, а тренутно рјешавамо и остале категорије“, истакао је Тушевљак.

Он је нагласио да након формирања власти у Републици Српској очекује од Владе Српске да донесе уредбу о додатном стамбеном збрињавању, односно акт о додјели бесповратних средстава у наредном периоду како би се побољшали услови живота борачке популације.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изразио је задовољство због присуства великог броја демобилисаних бораца, људи који су у најтежем периоду бранили, стварали ову општину и Републику Српску, али и породица погинулих бораца.

„Све ово што ми данас радимо, не бисмо никада радили да није било тих људи, зато то вријеме не смије бити никада заборављено“, рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, током ове године ова локална заједница је, заједно са Владом Српске, омогућила откуп 116 стамбених јединица породицама погинулих и онима са статусом избјеглог лица.

Он је истакао да на подручју Источног Новог Сарајева нема незапослене дјеце погинулих бораца са високом стручном спремом, те додао да увијек може боље.

„Остаје нам брига за популацију од 55 до 65 година. То су људи који су, или незапослени, или им фали неколико година до пензије. О њима се мора повести рачуна и ту локална заједница не може сама“, рекао је Ћосић, те додао да за то мора постојати системско ријешење.

Борачка организација додијелила је захвалницу Цркви Светог Ђорђа, те плакете начелнику општине Источно Ново Сарајево Љубиши Ћосићу, за допринос у афирмацији борачке популације, а плакета је додијељена и Четничком одреду.

Извор: СРНА

Scroll To Top