Општина са највећим бројем предузетничких радњи по глави становника

Општина са највећим бројем предузетничких радњи по глави становника

На подручју општине Источно Ново Сарајево има 386 предузетничких радњи, што је највећи број по глави становника у Републици Српској, рекао је Срни начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Ђокановић.

„Према броју предузећа, којих је 192, општина Источно Ново Сарајево заузима друго мјесто у регији“, рекао је Ђокановић.

Он је истакао да привреда има тенденцију раста, да је све више новоотворених предузећа и предузетничких радњи, те да се биљеже све већи приходи, а све више је и запослених.

Према његовим ријечима, у 2018. години је отворено 56 нових предузетничких радњи различитих дјелатности, док је затворено 35.

Ђокановић је рекао да општина има висок раст прихода који су у посљедње четири године са 113 милиона достигли 118 милиона КМ, те према оствареном приходу заузима четврто мјесто у регији.

Он је навео да су укупни приходи општине у току ове године порасли и да су на највећом износу у посљедњих пет година.

„Мјере које је општина предузела да би унаприједила привредни амбијент су подстицаји од 100.000 КМ за развој привреде и пољопривреде“, рекао је начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности.

Према његовим ријечима, у овој општини постоји тренд развоја терцијарног услужног сектора као што су угоститељство, туризам и салони љепоте, који запошљавају све већи број радника и остварују значајне приходе.

„У нашу општину се досељава све већи број људи. Истовремено у предузетничким радњама је запослено више од 1.000 људи“, рекао је Ђокановић.

Он је додао да је приликом регистрације радњи поједностављена административна процедура, те да је укинута такса за отварање предузетничке радње.

„Општина је за грађевинске и производне фирме увела погодности приликом куповине земљишта и плаћање ренте и уређења, гдје се за поједине категорије смањује цијена за 50 одсто, а постоји могућност и плаћања на рате“, навео је Ђокановић.

Према његовим ријечима, да би подстакли развој производњих предузећа, претходних година је развијан и пројекат пословне зоне.

„Током ове године продато је 13 парцела за седам фирми, а наредне године почеће радови на опремању и усељавању предузећа. На простору коју обухвата пословна зона биће концентрисано десетак пословних субјеката, што ће отворити до 300 радних мјеста“, рекао је Ђокановић.

Према његовим ријечима, у овој години је измијењен дио регулационог плана у насељу Чича, те се наредне године очекује долазак предузећа које се бави електроником, које би запослило 70 електроинжењера.

„У нашем граду постоји и средња електротехничка школа, а и Електротехнички факултет, што би омогућило да се велики број наших грађана запосли у овој фирми“, нагласио је Ђокановић.

Он је додао да ће приоритет у сљедећој години бити завршетак пројекта пословне зоне и пројекат спортске дворане у којој би се 22 пословна простора давала на дугорочни зајам.

Ђокановић је најавио да уколико неко од младих жели да покрене властити бизнис може добити пословни простор у Спортској дворани годину дана бесплатно на кориштење.

25.12.2018.

Извор: СРНА

Scroll To Top