Подржан Приједлог буџета за 2019. и мјере економске политике

Подржан Приједлог буџета за 2019. и мјере економске политике

Предсједништво Савеза општина и градова Републике Српске подржало је данас Приједлог буџета Републике Српске за 2019. годину и мјере економске политике Владе Републике Српске за период од 2019. до 2021. године, изјавио је Срни предсједник Савеза Љубиша Ћосић.

„Подржали смо документ мјере економске политике којим је предвиђено повећање издвајања средстава од ПДВ-а за локалне заједнице. Идуће године би та средства требало да износе 348.000.000 КМ“, рекао је Ћосић након данашње сједнице Предсједништва Савеза, одржане у Бањалуци.

Према документу мјере економске политике Владе Републике Српске за период од 2019. до 2021. године, истиче Ћосић, у 2020. години предвиђено је издвајање 372.000.000 КМ за локалне заједнице, а у 2021. години 386.000.000 КМ.

„То нама представља гаранцију да ће сви захтјеви у дијелу расподјеле средстава од ПДВ-а који се односе на развијене, неразвијене, али и изразито неразвијене локалне заједнице, бити испоштовани. С обзиром на очекивани раст запослености, очекујемо и раст прихода“, напоменуо је Ћосић.

Он је нагласио да ће Савез општина и градова у наредном четворогодишњем раду Владе Републике Српске наставити да инсистира на доношењу закона о финансирању јединица локалне самоуправе, измјена Закона о шумама, Закона о буџетском систему, те на уједначеном економском развоју Републике Српске, бољем кориштењу природних ресурса и бољем прикупљању средстава на основу пореза на непокретности.

Према његовим ријечима, на данашњој сједници представљен је и закон о социјалном становању који је добио пуну подршку свих чланова Предсједништва Савеза.

„Тим законом предвиђен је одређен број стамбених јединица које ће бити у власништву јединица локалне самоуправе, а биће кориштене за социјално становање“, додао је Ћосић.

На данашњој сједници прихваћена је и иницијатива за измјену Породичног закона Републике Српске, Геодетски завод је представио адресни регистар, а разматран је и извјештај о раду Савеза општина и градова Републике Српске за протеклих 11 мјесеци.

На посљедњој овогодишњој сједници Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске разматрано је 11 тачака, а наредна ће бити одржана у марту 2019. године.

Извор: СРНА

14.12.2018.

Scroll To Top