Положени вијенци на споменик погинулим борцима на Врацама

Положени вијенци на споменик погинулим борцима на Врацама

Полагањем вијенаца код Централног споменика на војничком гробљу Враца и служењем парастоса борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату, јуче је обиљежен Дан Борачке организације и Дан бораца Републике Српске.

Вијенце су положиле делегације Борачке организације Источно Ново Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, те града Источно Сарајево.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак рекао је новинарима да је Дан бораца повод да се борци састану и одају почаст погинулим саборцима.

Према његовим ријечима, са подручја општине Источно Ново Сарајево у протеклом рату погинуло је 414 бораца, а 420 су остали инвалиди.

Он је поручио да ће Борачка организација наставити своју борбу све док статус борачких категорија не буде поправљен.

“Задовољни смо радом Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, посебно када је ријеч о дијелу за који смо се изборили – да право на новчану помоћ остваре борци када напуне 65 година, а немају 15 година стажа”, истакао је Тушевљак.

Он је најавио да ће један од приоритета Борачке организације бити и спровођење уредбе Владе Републике Српске која се односи на допунска права, када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, које из неких разлога нису биле обухваћене ранијим програмом.

Тушевљак је додао да се мора повести рачуна и о домицилним породицама погинулих бораца које живе лошим условима, како би њихови услови живота били побољшани.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да ова локална управа подржава све активности Борачке организације.

“Настојимо да заједно радимо на ономе што је најтеже, да покушамо да запослимо чланове породица погинулих бораца, инвалида и демобилисаних бораца, и то радимо у континуитету са одређеном мјером успјеха”, навео је Ћосић.

Ћосић је нагласио да је на подручју општине највећи број породица погинулих бораца и ратних војних инвалида стамбено збринут, додајући да ће и у планиране 42 стамбене јединице, које би требало да буду изграђене ове године, мјеста бити за још неколико.

Ратни војни инвалид прве категорије Ђорђе Крешталица из Миљевића рекао је да демобилисани борци настоје да сваке године обиљеже Дан бораца како би била сачувана успомена на њихову борбу.

Поводом Дана бораца, Ћосић је одобрио и једнократну новчану помоћ за демобилисане борце у укупном износу од 5.000 КМ.

15.2.2019.

Scroll To Top