Начелник Ћосић учествовао на конференцији „Утицај процеса приступања ЕУ на јединице локалне самоуправе у Босни и Херцеговини“

Начелник Ћосић учествовао на конференцији „Утицај процеса приступања ЕУ на јединице локалне самоуправе у Босни и Херцеговини“

Конференција о утицају процеса приступања ЕУ на јединице локалне самоуправе одржана је данас у Сарајеву са циљем да упозна представнике институција и организација о урађеним анализама, улози и будућим корацима савеза општина и градова Републике Српске и ФБиХ у процесу приступања ЕУ.

Данашњој конференцији је присуствовао и начелник општине Источно Ново Сарајево у својству предсједника Савеза општина и градова РС. Предсједник Ћосић је овом приликом изјавио да је у свим локалним самоуправама у Српској запослено око 1.500 службеника, док их је у заједничким институцијама БиХ 24.000.

Он је истакао потребу јачања капацитета запослених у јединицима локалних самоуправа, којих, како је навео, у Републици Српској нема довољно.

„Замислите 1.500 службеника који пружају услуге грађанима сваки дан на територији 49 одсто једне земље, а замислите 24.000 службеника који раде на нивоу БиХ“, рекао је Ћосић уочи почетка конференције.

Он је поручио да ће општине и градови Републике Српске увијек бити укључени у процес ЕУ интеграција, истакавши да, осим оваквих конференција, очекују конкретну и стварну помоћ.

Ћосић је изразио наду да ће заједнички и ентитетски нивои власти препознати улогу и значај локалних заједница и да ће сви заједно приступити процесу европских интеграција.

Он је истакао да је Савез заинтересован да буде партнер у свим пројектима који воде побољшању животног стандарда и живота становника од Бањалуке, као највеће локалне заједнице у Српској, до Источног Мостара, као најмање.

Ћосић је рекао да је суштина оваквих скупова да покаже како да европски закони, који ће бити спроведени у ентитетско и БиХ законодавство, доведу до тога да њихова промјена побољша животни стандард грађана.

Конференцији су присуствовали и предсједник Предсједништва Скупштине Савеза општина и градова Федерације БиХ Хамдо Ејубовић, амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг и виши савјетник за социјалну укљученост и управу швајцарске Амбасаде Димка Станчев Скеје.

Конференција је организована у склопу пројекта „Јачање капацитета савеза општина и градова у БиХ“, а који у партнерству спроводе Савез општина и градова Републике Српске, Савез општина и градова ФБиХ, Шведски Савез локалних власти и региона, уз финансијску подршку влада Шведске и Швајцарске.

13.3.2019.

Scroll To Top