Производни погон „Јумко“ ускоро у Српској

Производни погон „Јумко“ ускоро у Српској

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је данас у Источном Сарајеву да ће компанија „Јумко“ из Врања ускоро отворити своје представништво у Српској, а након тога и производни погон текстилне индустрије који неће бити конкуренција постојећим погонима.

Након састанка са генералним директором „Јумка“ Браниславом Трајковићем и предсједником Савеза градова и општина Љубишом Ћосићем, Вишковић је истакао да се на овај начин жели дати шанса реалном сектору и отварању нових радних мјеста.

Он је напоменуо да ова комапнија из Србије има више од 1.700 запослених, те да је изразила спремност да пренесе одређене капацитете на подручје Српске.

„Пренијели смо им да Република Српска може да понуди земљиште на локацији за коју се они опредијеле, да понудимо хале у које би инсталирали своју опреме, а неке локалне заједнице су спремне да им на годину дана бесплатно уступе те објекте како би што прије дошли до реализације ове инвестиције“, рекао је Вишковић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, руководство Србије спремно је да из свог Фонда за подршку страним инвестицијама подржи своје домаће инвеститоре који желе да улажу у Републику Српску, што је још један разлог да „Јумко“ инвестира у Српску.

„Данас смо се договорили да ће људи направити свој ходограм, односно динамички план и редослијед активности које ће доставити Влади Републике Српске, након чега ћемо скупа пратити реализацију“, нагласио је он.

Вишковић каже да ће менаџмент „Јумка“ донијети одлуку гдје на простору Српске желе да буду стационирани и да ли ће то бити једна или двије локације.

„Својим доласком ‘Јумко’ неће бити конкуренција ниједном производном капацетету који тренутно ради у Републици Српској. Они ће радити ону врсту производње коју у овом моменту нико у Српској не ради, а то је опрема за полицију, униформе, опасачи и слично“, појаснио је премијер Српске.

Он је изразио наду у искреност договора и сарадње са Владом Српске која ће контролисати тај процес и стајати иза њега гдје год одлуче да раде, те и интервенисати уколико се укаже потреба како би што прије дошло до реализације ове инвестиције.

Вишковић каже да очекује у наредном периоду да ће још компанија, прије свега из Србије, исказати свој интерес за улагање у Републици Српској.

„То радимо како би задржали људе на овим просторима, обезбиједили нова радна мјеста, те спријечили колико је могуће одлазак наших радно способних људи са ових простора према другим дестинацијама, прије свега ЕУ“, појаснио је он.

Вишковић је подсјетио да Владе Републике Српске и Србије иду убрзаном процедуром у оснивања предузећа и изградњу три хидроцентралне на горњем току Дрине, што је инвестиција од скоро 500 милиона евра.

„Тиме смо наше специјалне и паралелне везе претворили у нешто што је реално, а то су нова радна мјеста и нове инвестиције“, оцијенио је он.

Трајковић је напоменуо да је „Јумко“ највећа текстилна индустрија у Србији, те да су, проширењем својих капацитета, заинтересовани да улажу у Републици Српској.

„Добили смо све информације и презадовољни смо. Услови за пословање су изванередни тако да ћемо за седам дана отворити представништво у Републици Српској и послије тога и погон који ће запослити одређен број људи“, најавио је генерални директор компаније „Јумко“.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић истакао је да би био срећан да „Јумко“ реализује пројекат на подручју града Источно Сарајево, те да ће учинити све да се кроз одговарајуће процедуре омогући да дође до отварања производног програма и запошљавања радника.

„Из позиције предсједника Савеза општина и градова сматрам да би било добро да било која локална заједница у Републици Српској буде мјесто гдје ће се реализовати ова инвестиција и да, путем низ погодности које може да учини или начелник или општина, изађе у сусрет једном овако значајном инвеститору“, рекао је Ћосић.

Он је напоменуо да у Републици Српској не постоји компанија која производи и послује на начин као „Јумко“, односно не послује у дијелу намјенске индустрије и балистичке опреме коју они раде сада, тако да ће то значити и потпуно нову производњу за Републику Српску.

Ћосић је рекао да би општина могла понудити пословну зону Врањеш чија је погодност далеко нижа цијена земљишта него што је тржишна, нижа цијена ренте и уређења земљишта, те и општински подстицаји, али и да су спремни понудити неку другу локацију на подручју ове локалне заједнице.

Scroll To Top