Угоститељство и трговина

Угоститељство и трговина

Општина Источно Ново Сарајево нуди велику шансу за развој трговине и угоститељства, ове двије дјелатости су значајно развијене и представљају дјелатности у којима се врши највећи промет и остварују највећи приходи.
Непосредна близина Сарајева, и оближњи ски центри су директне предности које има наша Општина. Транзитни магистрални пут са великим протоком саобраћаја, близина аеродорма, и будућег ауто пута су само неке од погодности које нуди наша Општина. Поред ових предности постоји и читав низ атрактивних локација за потенцијалне инвеститоре који могу под знатно повољнијим условима да инвестирају средства и отпочну дјелатност.
Ове погодности су до сада искористиле бројне веће трговачке компаније, отворени су велики тржни центри (Том, Конзум, Бест, Оногошт, Тржнице, Н-Траде), у којима се снадбијевају грђани Источног Сарајева, али и грађани Сарајева и околних мјеста.

Постоји значајан број дистрибутерских трговачких компанија који дистрибуирају различите брендове из регије. Заступњени су главни дистрибутери значајних производа различитих компанија из регије, „Вино Жупа“, „Таково“, „Перутина Птуј“, „Рафинерија уља Модрича“ и многи други.

Постоји и велики број малих трговачких радњи који имају проблеме са пословањем због већих трговачких центара, али ипак опстају захваљујући предузетничком духу власника и постојањем значајног броја државних и локалних институција и значајног саобраћајног промета. На територији постоји и значајан број бензинских пумпи који имају знатан промет.

Општина Источно Ново Сарајево у односу на површину коју захвата и укупан број становника који живе у овом дијелу града Источно Сарајево изузетно добро је покривена угоститељским објектима. На подручју општине Источно Ново Сарајево налази се укупно 97 угоститељских објеката. Све врсте угоститељских објеката су заступљене, а највише има каффе барова који су распоређени по урбаном дијелу општине, а највише у централним градским улицама Спасовданској и улици Стефана Немање.

Ресторани су веома добро опремљени и нуде разноврстан мени. Посебну атракцију преставља рибњак „Топлик“ у којем се осим свјеже рибе нуде и остали специјалитети овога поднебља.

Ноћни клуб „Бахус“ је најпопуларнији и најпосјећени клуб у граду Сарајеву, који нуди незабораван провод уз гостовање познатих естрадних звијезда.   Од осталих угоститељских објеката највише су заступљене роштиљнице и објекти брзе хране.

Број угоститељских објеката се сваке године повећава, а повећањем броја објеката подиже се и ниво услуга у њима.

 • Хотел ЕСПАНА
  Адреса:  Иве Андрића бб 
  Тел: 070/350-852
  Факс: 070/350-852
  wеб адреса: http://hotel-espana.net
  e-mail: info@hotel-espana.net
 • Мотел ТОПАЛОВИЋ
  Адреса: Вука Караџића бб
  Тел: 057/321-101
  wеб адреса: www.motel-topalovic.com
  e-mail: moteltopalovic@gmail.com
 • Ресторан – Рибњак ТОПЛИК
  Адреса: Вука Караџића 250
  Тел: 057/321-455
  Факс: 057/ 321- 450
  wеб адреса: http://ribnjaktoplik.ba
  e-mail: ribnjaktoplik@yahoo.com

 • Етно ресторан ФИЛИПОВО ОГЊИШТЕ
  Адреса: Војводе Радомира Путника 73
  Тел: 057/343-250
  е-маил: miloradt@live.com
Scroll To Top