Борачка организација Источно Ново Сарајево саопштила је да спомен-плоча на Врацама никога не вријеђа и да симболизује догађај из протеклог грађанског рата. Из ове организације су осудили иницијативу делегата у Скупштини града Сарајева Алме Ченгић упућену ОХР-у да се уклони спомен-плоча на Врацама.

„Спомен-плоча се налази на територији Републике Српске по грунту општине Источно Ново Сарајево, а поставила ју је Борачка организација Источно Ново Сарајево, која је поносна јер је том догађају присуствовао командант главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић“, наводи се у саопштењу Борачке организације.

Из Борачке организације истичу да је спомен-плоча на Врацама посвећена самоорганизованом народу општине Ново Сарајево с циљем одбране српског становништва од паравојних муслиманских јединица које су увелико биле оранизоване од 1990. године и ђеловале на подручију града Сарајева тако што су већ припремале спискове Срба за одстрел и прогон.

Чланови Борачке организације кажу да су спремни да разговарају о уклањању постављених спомен-плоча у граду Сарајеву које вријеђају српски народ.

Борачка организација Источно Ново Сарајево поставила је 2014. године на Врацама, неколико километара од центра Сарајева, плочу у знак сјећања на војну смотру коју је на томе мјесту маја 1992. године извршио генерал Младић.

Градско вијеће Сарајева усвојило је иницијативу делегата Алме Ченгић којом се захтијева од ОХР-а да са улаза на подручје општине Ново Сарајево наложи скидање спомен-плоче Ратку Младићу.

Извор: www.srna.rs