Трећи пјешадијски Република Српска пук Оружаних снага БиХ обиљежиће данас у касарни “Козара” у Бањалуци 12. мај – Дан Војске Републике Српске /ВРС/ и свој дан.

Одлуку о формирању Војске Републике Српске донијела је Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године.

Војска је била главна снага у одбрани Републике Српске и постојала је до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук.

Крсна слава Војске Републике Српске био је Видовдан, док се 12. мај прославља као Дан Војске Српске и Трећег пјешадијског пука. Војска Републике Српске прошла је пут од око 185.000 војника у ратним условима до 3.981 официра и војника 2004. године, пред њено расформирање.

Ову оружану силу Републике Српске чинило је шест корпуса Копнене војске, као и Ваздухопловство и противваздушна одбрана.

Корпуси су били територијално одређени: Први и Други крајишки, Источнобосански, Дрински, Сарајевско-романијски и Херцеговачки корпус. Војска Републике Српске имала је у свом саставу 44 јединице ранга батаљон/дивизион и 106 јединица ранга пук/бригада, а до краја 1994. године и једну самосталну дивизију.

За потребе одређених борбених активности били су формирани привремени састави као тактичке и оперативне групе.

Свим припадницима Трећег пјешадијског (Република Српска) пука и Војске Републике Српске, у име Општинске управе Источно Ново Сарајево и наших суграђана, честитамо Дан Војске Републике Српске. Војска Републике Српске несумњиво је створила темеље Српске и она заслужује да буде најважнији дио сјећања на вријеме када се оружјем бранила слобода српског народа.