На локацији Спомен-парка Враца данас је одржана Завршна манифестација у оквиру реализације пројекта санација дијела Спомен-парка. Пројекат санације парка заједнички су реализовале двије локалне заједнице, Општина Источно Ново Сарајево и Опћина Ново Сарајево, а уз финансијску подршку Савјета Европе.

Свечаности поводом завршетка санације дијела Спомен-парка Враца, данас су присуствовали и начелници двије општине Љубиша Ћосић и Неџад Колџо.

Начелник Ћосић овом приликом је рекао да је данашња свечаност одличан примјер сарадње двије општине, од којих је једна у Републици Српској, а друга у Федерацији БиХ, те напоменуо да постоји још много пројеката које се могу заједнички реализовати.

“Спомен-обиљежје Враца дио је наше заједничке прошлости и само је мали показатељ на чему све можемо да радимо заједно”, рекао је Ћосић.

Он је нагласио да ће општина Источно Ново Сарајево пружити подршку за сваки облик сарадње.

Начелник Колџо је нагласио да је ово добар примјер међуопштинске сарадње, те напоменуо да је Савјет Европе покренуо пројекат јачања повјерења општина кроз реализацију заједничких пројеката.

Он је рекао да општина Ново Сарајево сваке године издваја знатна средства за уређење и разне видове адаптације овог великог комплекса на Врацама.

Колџо је захвалио начелнику Источног Новог Сарајева, који је препозано значај овог комплекса, јер је, како каже, Ћосићева идеја била да се пројекат реализује кроз заједничке активности.

“Чињеница да се на овом простору чува спомен на 9.091 убијеног Сарајлију у току одбране од фашизма у Другом свјетском рату говори да ми заједнички имамо изузетно велику моралну обавезу да овај комплекс сачувамо за генерације које долазе. Захваљујем свима који су помогли у реализацији пројекта, који су препознали његов значај”, истакао је Колџо.

У културном програму на платоу код тврђаве учествовали су ученици и наставници Основних школа “Свети Сава” и “Грбавица I”

Након обиласка меморијалног комплекса, уз осврт на реализоване активности на чишћењу и уређењу дијела парка, посјетиоцима је одржано кратко предавање о вриједности значаја Спомен-парка Враца.

У склопу пројекта санације дијела Спомен-парка Враца извршени су радови на сјечи растиња, уређењу парковске површине и уређењу пјешачких стаза, које су опет стављене у функцију.