Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић оцијенио је као срамну и непрофесионалну одлуку Олимпијског центра “Јахорина” да раскине уговор о бесплатном скијању за дјецу са подручја Источног Сарајева, због које ће највише испаштати најмлађи становници овог града.

Катић је у изјави за Срну рекао да је руководство Олимпијског центра још једном показало и доказало да, због личних интереса појединаца и профита, не преза ни од чега.

“Синоћ смо СМС-ом обавијештени о раскиду уговора, а данас нам је стигло и званично обавјештење да дјеца више не могу ићи на бесплатно скијање. У допису није наведен разлог раскида уговора иако су то били обавезни”, нагласио је он.

Катић је указао да је руководство Олимпијског центра цјеновном политиком дало до знања да локално становништво више није пожељно на Јахорини, осим ако није спремно да за један дан породичног скијања издвоји значајну суму, која неријетко износи колико и плата већине грађана Републике Српске.

Иако би било нормално и морално да локално становништво по нижим цијенама користи услуге скијалишта, Катић наглашава да је менаџмент Олимпијског центра одлучио да грађане општина из састава Источног Сарајева изопшти и јасно им стави до знања да тамо нису више пожељни.

“Људи којима је главни интерес профит и који нису са наших простора свјесно и намјерно отуђују Јахорину од њеног народа. То су људи који политичку борбу воде преко дјеце. Они су већину грађана довели у ситуацију да им Јахорина буде недосањани сан”, нагласио је Катић.

Он је додао да значајан број грађана не може више приуштити ни обичну шетњу на Јахорини, пошто им је само за паркинг потребно 15 КМ.

Катић је навео да је реакција Олимпијског центра на једногласну одлуку Скупштине општине Пале о активнијем учествовању и управљању Јахорином, која се већински налази на територији ове локалне заједнице, непрофесионална и нерационална.

Према његовим ријечима, планови Олимпијског центра, због чега је и донесена скупштинска одлука, потенцијално би довели до губљења изгледа Јахорине, а сјеча шуме, која би услиједила због експанзивне изградње, потенционално би нарушила биодиверзитет.

“У свему овоме видимо да појединци којима је Јахорина искључиво извор профита, а којима ни природа ни људи нису приоритет, скандалозном одлуком показују некомпетентност и нестручност”, указао је Катић.

Катић је менаџмент Олимпијског центра подсјетио да је већина инвестиција на овој планини реализована уз подршку Владе Републике Српске, а не новцем из њихових прихода.

“Неопходно је истаћи да Јахорина не припада Олимпијском центру, већ грађанима Источног Сарајева, за чије интересе су све локалне заједнице дужне да се боре.
Сходно томе, у најкраћем року очекујем да се руководство Центра изјасни о овом срамном поступку и објасни јавности због чега им представља проблем да локална заједница буде укључена у доношење одлука о будућности ове планине”, рекао је Катић.

Он је подсјетио да је локална заједница до сада бесплатно уступала земљиште и пружала свеобухватну подршку Олимпијском центру “Јахорина”.

“Желим да већ данас објасне зашто је дјеци овог града одузета могућност скијања. Сматрам да је ово најнижи могући људски порив да менаџмент Олимпијског центра, своје неоправдано незадовољство, искаљује на дјеци нашег града. Ово је нешто најниже и најподлије што су могли да ураде”, закључио је Катић.

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су јуче на тематској сједници једногласно три закључка којима ће бити прописана планска изградња на Јахорини с циљем заштите ове олимпијске љепотице од претјеране изградње угоститељских и објеката за смјештај.

Извор: СРНА