У општини Источно Ново Сарајево, као и у другим локалним заједницама у Републици Српској, сутра 11.05.2020. године, након 55 дана од обуставе рада, изазване пандемијом вируса корона (COVID-19), са радом почињу угоститељски објекти (кафићи и ресторани), фризерски и козметички салони, као и друге дјелатности чији је рад био онемогућен у циљу спрјечавања ширења вируса и смањења социјалних контаката.

У нашој општини регистрована су и послују 123 угоститељска објекта, као и 48 фризерских салона. Укупан број регистрованих предузетничких дјелатности у општини Источно Ново Сарајево је 420. Тиме представљамо локалну заједницу са највећим бројем регистрованих предузетничких дјелатности по глави становника у Републици Српској.

Ови подаци говоре о значајно развијеној области микро и малих бизниса у нашој локалној заједници која запошљава велики број наших суграђана. С тим у вези, за општинску управу општине Источно Ново Сарајево, али и за све наше суграђане, јако је битно да ове дјелатности почињу са радом, али уз придржавање свих препорука и мјера за обављање процеса рада, које је издао Институт за јавно здравство Републике Српске.

Општинска управа општине Источно Ново Сарајево припрема Програм мјера подршке привредном сектору општине Источно Ново Сарајево у циљу ублажавања негативних ефеката утицаја вируса корона на њихово пословање. Знајући да је привредни сектор претрпио и трпи значајне штете, а уважавајући буџетске могућности наше општине, овај Програм ће бити вишегодишњи, и усвојиће га скупштина општине Источно Ново Сарајево.

Као знак симболичне подршке почетку рада угоститељских објеката и фризерских салона, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, ће сутра, из свог личног примања, у свим угоститељским објектима на подручју општине и свим фризерским салонима, да омогући првих 10 бесплатних кафа и прво шишање нашим суграђанима, у сваком од ових објеката.

Истичемо да су се грађани општине Источно Ново Сарајево у претходна два мјесеца у потпуности придржавали мјера Републичког и општинског штаба за ванредне ситуације, као и да се рад свих јавних установа и институција одвијао уобичајено и без застоја, те да спадамо у ред локалних заједница на чијој територији није било обољелих становника.

Молимо грађане, да се у времену постепеног ублажавања мјера забране, придржавају свих датих препорука, и што је најбитније поштују правила држања социјалне дистанце, ношења заштитне опреме, не окупљају се на јавним мјестима, и поштовање свих осталих инструкција, како би здравље свих нас и даље остало неугрожено.