Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић обратио се суграђанима поводом 100 дана рада. Навео је да 100 дана није велики период али јесте добар показатељ како се намјерава радити у наредним мјесецима и годинама. Поручио је да ће овакав вид извјештавања постати пракса, јер грађани морају знати шта они које су бирали раде.

„Све што смо обећали ћемо до 2023. у потпуности завршити. Биће ту још пројеката које до сада нисмо помињали“, рекао је Катић.

У 100 дана мандата одржана су 152 састанка са становницима, представницима привредних субјеката, представницима међународних институција и удружења, те осталим заинтересованим субјектима. Начелник општине посебно истиче састанак са предсједником Владе РС Радованом Вишковићем, на којем је  разговарано о изградњи студентских домова и осталим пројектима, те посјету предсједнице Републике Српске  Жељке Цвијановић, када је договорено суфинансирање изградње вртића у Центру 3.

Говорећи о раду Скупштине општине Источно Ново Сарајево, Катић је издвојио неке од најважнијих одлука са три сједнице. Одборници су расправљали о изради  Стратегије развоја општине Источно Ново Сарајево за период 2021. до 2030. година, која ће садржати конкретне планове у свим областима развоја локалне заједнице, уз визију стварања најпожељније средине за живот у земљи. Као важне, издвојио је одлуке о висини пореске стопе на непокретности те измјену регулационог плана „Центар 3“

„Висина пореске стопе пореза на непокретност за 2021. годину  остала је  непромијењена. У овим тешким временима узрокованим пандемијом, недопустиво је стварати нове трошкове нашим грађанима. Што се тиче измјена регулационог плана “Центар 3”, оне ће омогућити приступање изградњи будуће зграде вртића, језера и осталих планираних објеката а све то води ка ширењеу урбаног дијела општине Источно Ново Сарајево“, рекао је Катић.

У првих 100 дана мандата, у оквиру пројекта „Паметан град за период 2020/2023. године“ реализован од стране градске Развојне агенције, а уз асистенцију општине, на Тргу Републике Србије и излетишту Тврдимићи, постављени су сензори за мјерење квалитета ваздуха и других релевантних параметара.

„Када су у питању најмлађи, Општина Источно Ново Сарајево обезбиједила је 1 200 новогодишњих пакетића за дјецу. Обезбијеђене су стипендије за 127 студената са подручја општине Источно Ново Сарајево, у износу нешто већем од 150 000 КМ, стипендије у износу од 5 000 КМ за пет студената који упишу Пољопривредни факултет у Источном Сарајеву, те стипендије за обављање стручне праксе за 21 ученика средње школе „28. јуни“, у износу од 4 200 КМ“, навео је Катић.

Општина Источно Ново Сарајево ће, заједно са општином Источна Илиџа, а у склопу пројекта финансираног од стране Инвестиционо – развојне банке Републике Српске, набавити санитетско возило за потребе Дома здравља Источно Сарајево. Објављен је јавни позив за набавку и отворен је до 12. априла 2021. године.

На посљедњој сједници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојен је Програм подстицаја развоју привреде и пољопривреде у износу од 100 000 КМ, којим ће пољопривредним произвођачима, те предузетницима у микро, малим и средњим предузећима бити додијељено по 50 000 КМ по категорији.

„Циљ програма јесте помоћ привредницима и пољопривредницима у овако тешким временима, а током године, ребалансом буџета планираћемо и издвајање додатних средстава за подстицај и оним привредним субјектима који су угрожени донесеним епидемиолошким мјерама.  Јавни позив је расписан и отворен до 09. априла 2021. године и позивамо све оне, који испуњавају наведене услове, да се пријаве“, навео је начелник општине Источно Ново Сарајево.

Источно Ново Сарајево је једна од три општине у Републици Српској у којој се, у оквиру Потпројекта Регионалног програма стамбеног збрињавања, граде станови за 15 стамбено незбринутих породица, за шта је Општинска управа обезбиједила локацијске услове, потребну документацију и неопходне инфраструктурне прикључке. Радови су почели  04. марта и вријеме извођења је 300 календарских дана, а укупна процијењена вриједност јесте нешто више од 880 000 КМ.

„Наш циљ јесте помоћи свакој категорији становништва, истовремено градећи град који ће бити по мјери сваког његовог становника и радује нас што смо са оваквим пројектима све ближе том циљу“, рекао је Катић.

Општина је покренула поступак јавне набавке за избор извођача радова за санацију саобраћајнице у дијелу Тешаново Брдо, укупне планиране вриједности у износу од 110 000 КМ и по окончању поступка, извођач ће приступити санацији која подразумијева претварање постојеће макадамске у асфалтирану саобраћајницу са пјешачком стазом. Санацију финансира Министарство за људска права Босне и Херцеговине у износу од 30 000 КМ и Општина Источно Ново Сарајево у износу од 80 000 КМ.

У фебруару је потписан Уговор о изградњи вјештачког језера у Источном Новом Сарајеву у дијелу „Центар 3“, вриједности нешто више од 200 000 КМ, уз рок извођења 60 дана од дана увођења извођача у посао. У првом кораку планиране су двије фазе изградње – вода и канализација, те геотехничка фаза.

„Пројектовано вјештачко језеро прве обрисе поприма већ сада и радујемо се завршетку грубих радова, након чега ће услиједити припреме за наредне фазе, а то су вањско уређење, електро радови, постављање мобилијара, те хортикултура. Језеро и спортско-рекреативне површине око њега представљаће праву оазу мира и одмора за све становнике нашег града, који сваким даном постаје све пожељније мјесто за живот“, изјавио је Катић.

Он је подсјетио да је прије неколико година изграђен вртић „Патријарх Павле“, али да постојећи објекат вртића није довољан јер се број становника повећава. Навео је да је током недавне посјете предсједнице РС Жељке Цвијановић, договорена изградња новог објекта вртића, који ће бити лоциран поред језера.

„Капацитет новог вртића биће 150 мјеста, уз могућност проширења, а биће опремљен модерним садржајима за наше малишане. Највећи понос једне локалне заједнице јесу дјечији осмијеси и наш фокус у наредном периоду јесте управо креирање средине у којој ће се дјеца рађати, одрастати, школовати, радити и онда и сами заснивати своје породице“, рекао је Катић.

Додао је да је ове седмице покренут поступак јавне набавке за израду главног пројекта уређења корита ријеке Тилаве, који подразумијева уређење дијела ријеке у дужини од око 2,4 км са пјешачком стазом за шетњу од моста у улици Војводе Радомира Путника до рибњака „Топлик“, као и пјешачку стазу са двосмјерном бициклистичком стазом дужине 1,4 км од Чиче до зграде Електротехничког факултета. Након израде главног пројекта, почеће наведени радови, а по завршетку планираног, становници општине добиће најсавременију рекреациону зону, која ће бити обогаћена садржајима за све старосне групе.

Говорећи о плановима за наредни период, начелник Катић је најавио увођење сениорске картице за све заинтересоване пензионере са подручја општине, која ће им обезбиједити одређени попуст у одређеним објектима на артикле које купују.

„Одржани су састанци са представницима пензионера и тренутно смо у фази чекања повратне информације о томе гдје најстарији становници наше општине желе остварити одређене попусте. Након тога, слиједи корак разговора са привредним субјектима који би те попусте омогућили, те израда и подјела картица. Овим путем позивамо све привредне субјекте, који би били заинтересовани за сарадњу, да контактирају општину, а ускоро ће бити расписан и јавни позив са прецизираним условима под којима одређени привредни субјект може бити изабран – висина попуста коју нуди, артикли и слично. Након тога, биће креирана листа објеката у којима ће попуст бити загарантован и приступиће се изради и подјели персонализованих картица. Овим концептом желимо, колико је могуће, категорији становништва која чини мало мање од четвртине популације општине, омогућити олакшице и уштеде“, појаснио је Катић.

Говорећи о спорту, најавио је да ће се у сарадњи са Градском управом Источно Сарајево ући у реализацију значајних активности. То су учешће у организацији Свјетског првенства у бициклизму, које ће бити одржано у мају и септембру ове године, Свјетског првенства у боксу у августу и Европског првенства у фудбалу за жене 2022. године.

„Договорено је да ће Фудбалски савез БиХ помоћи реконструкцију стадиона Фудбалског клуба „Славија“ како би идуће године на њему могле бити игране планиране утакмице. Реконструкција подразумијева изградњу рефлектора, адаптацију комплетног травнатог терена, те адаптацију свлачионица и других садржаја. Радује нас што смо, упркос пандемији, домаћини оваквих манифестација и увијек ћемо радо учествовати у организацији и промоцији спортских активности“, рекао је Катић.

Подсјетио је да ове године почиње изградња новог студентског дома, за шта је општина финансирала израду и дораду пројектне документације, те све припремне трошкове, а Влада Републике Српске саму изградњу и опремање.

У наредном периоду приступиће се реконструкцији јавне расвјете у Београдској улици, изради главног пројекта реконструкције саобраћајнице и изградње паркинга на излетишту Тврдимићи, набавку и монтажу пумпе у насељу Тврдимићи и санацији шахтова у саобраћајницама у Центру 1 и Центру 2.

Катић је најавио израду сервисне апликације „ИНСформатор“. Намјера је да се становници путем апликације обавјештавају о свим дешавањима у општини. Биће заступљене сервисне информације, спортске и културне активности, а грађани ће имати могућност делегирања приједлога и примједби које имају.

Он је посебно истакао план изградње спортско-рекреативног центра Чича, који ће почети већ ове године израдом пројектне документације.

„Желимо да урадимо једну модерну трим стазу, спортске терене, теретану на отвореном као и дјечје игралиште које ће имати простор за дјецу са посебним потребама. На тај дио ће бити наслоњен један линијски парк дужине 1,5 км. Састојаће се од двије шире бициклистичке и двије шире пјешачке стазе. Те ћемо бициклистичке стазе у будућности повезати са стазама у Дечанској улици“, најавио је Катић.

У Чичи ће се градити скејт парк, рекао је начелник општине и додао да ће сви авантуристи на ролерима, скејт бордовима и бициклима ту ће моћи да изводе своје акробације, а грађани да уживају у њима.

„Наши дугорочни планови су и свечано отворење нове дворане на Тргу Републике Србије, завршетак позоришта, уз потпуно опремање и оспособљавање за рад, изградња студентског центра, зграде Ректората и Музичке академије, те припреме пројеката које смо најавили у Програму рада. Упркос тешкоћама узрокованим пандемијом и недостатком средстава, дајемо максимум да реализујемо планиране пројекте и да општина Источно Ново Сарајево постане најпожељније мјесто за живот. Чврсто вјерујемо да ћемо и успјети и креирати праву оазу која ће бити препознатљива и изван граница наше земље“, закључио је Катић.

Конференцији за медије присуствовали су и замјеник начелника општине Александар Костовић, предсједник Скупштине општине Ведран Јованчић и потпредсједник Скупштине општине Наташа Богдановић Трифковић.

Извор: www.citajfilter.com