Градска развојна агенција Источно Сарајево успјешно је реализовала пројекат „Набавка и постављање сензора за мјерење квалитета ваздуха“ на територији Града Источно Сарајево.

Наиме, пројекат је дио иницијативе Паметни град Источно Сарајево. Агенција је у претходном периоду у оквиру пројекта „ESMARTCITY” као пилот активност, поставила један сензор за мјерење квалитета ваздуха и других релевантних параметара на територији општине Источна Илиџа.

С обзиром да се у пракси потврдио квалитет и значај информација које сензор прикупља, Градска развојна агенција одлучила је да изврши набавку сензора  и за преостале општине у саставу града Источно Сарајево.

Општинска управа Источно Ново Сарајево дала је сагласност Агенцији за постављање сензора и на територији наше општине, те је исти однедавно постављен на локацији Трга Републике Србије.

Из Градске развојне агенције наводе да „Purple Air“ сензор за мјерење квалитета ваздуха континуирано мјери квалитет ваздуха. Препоручен је од стране домаћих и међународних стручњака, а резултати мјерења су доступни у реалном времену на веб-сајту „Purple Air“ (https://www.purpleair.com/map?opt=1/mAQI/a10/cC0&select=87331#11.87/43.82202/18.37557) у складу са Air Quality Index-ом који прати концентрацију загађивача PM 2.5 и PM 10.

Air Quality Index мјери вриједности од 0 до 500, гдје различите боје указују на ниво загађености – 0 је зелено, 500 црвено. Изнад 70 је непријатно, око 150 забрињавајуће, 250 је алармантно, а све преко тога захтијева предузимање одређених мјера.